четвер, 05 липня 2012 07:00

Двоє братів повісилися на драбині

2 липня ввечері у селі Здрягівка Городнянського району Чернігівщини вчинив самогубство 27-річний Володимир Авраменко. 15 червня на тому ж місці наклав на себе руки молодший брат — 25-річний Руслан Авраменко. Їхні батьки померли, залишилася сестра Ольга, 21 рік.

Брати жили у хаті край села, на вул. Гагаріна, 56. Ольга мешкає у будинку навпроти. Дім Авраменків дерев'яний, бордова фарба на дошках облупилася. За хатою металева драбина приставлена до входу на горище. На ній досі висить залізний дріт, на якому повісилися брати. Ділянка занедбана, заросла бур'яном. Видно поламаний паркан. На подвір'ї стоїть розвалений хлів, худоби там немає.

У день смерті Руслана міліціонери проводили плановий рейд — шукали наркотичні рослини. На городі в Авраменків знайшли коноплі.

— Руслана побили й забрали, — згадує місцева, не називається. — Вранці вони їх потовкли, а ввечері Руслан повісився. А Володі сказали: готуй по тисячі на кожного, або за тобою приїдемо вечером і печінки повідбиваємо.

Здрягівка розташована за 15 км від райцентру. Тут живуть 180 осіб. Смерть Руслана збурила все село.

— Ніяких наркотиків вони не употребляли, — продовжує тутешня. — І не було там ніякої коноплі. Руслан даже не випивав. Усе село знає цих дітей. Міліціонерам треба план зробити. От вони і причепилися. Трактористи, які обробляли їм город, сміялися з цього. Вони обробляли там картоплю і нічого такого на городі не було. А тут щось вдруг виросло.

Перед смертю Руслан залишив записку: "Оля і Вова, пробачте. Я так жити більше не можу. Ті козли нехай здохнуть, бог з ними".

— Они его закрыли в хате и начале избивать жестоко, — розповідає Ольга Авраменко. — Били по животу, брали за шкирки и бросали об землю. Их было человек шесть, Руслан кричал о помощи, — Ольга показує дерев'яні блакитні двері. Крізь скло вона бачила, як били брата. — Меня отвезли в лес. Приставили электрошокер и требовали деньги в обмен на жизнь каждого из нас.

— Я бачив між картоплею стеблі конопель, — каже депутат сільради Олександр Алексєєнко. — Але вони були мляві. Я сказав міліціонерам, що їх посадили вчора ввечері або сьогодні вранці. Було видно, що вони притоптані й легко витягувалися із землі.

За два місяці до Русланового самогубства померла їхня мати.

— Чоловіка не стало років п'ять тому. Вона почала пити, — говорить сусідка 52-річна Наталія Алексєєнко. — Він був військовим у Чернігові. Дружина працювала з ним у військовій частині.

Того дня, коли Володимир порішив себе, розказують у міліції, він планував із сестрою піти на могилу брата. Ходив у ліс по чорниці. Відро ягід продав за 100 грн. Потім приварив до велосипеда педаль. Правоохоронці розглядають дві причини самогубства: колекторський тиск (начебто Володимир брав у банку позику на мопед і не повернув її. — "ГПУ") або туга за Русланом.

— Йому надходили повідомлення від колекторської фірми з вимогами погасити заборгованість, — каже Сергій Бриль, 42 роки, з тамтешньої міліції. — Володимир мав борг у банку.

Місцеві говорять, Руслан був лідером у родині. Переконані у невинності односельців.

— Слухайте, по-моєму, це все дурня, — розповідає Наталія Алексєєнко. — Хто їм дав би той кредит? Вони працювали у людей: кому город поможуть пополоть, кому — покопать, кому дрова порубати, гній винести. Це ж робота у сезон. І нічим вони ніколи не заробляли, крім своїми мозолями. Володя працював у колгоспі. Прийдуть до мене, так я йому сотню або півсотні дам, нагодую. Вони одежі ніякої доброї не бачили, виросли у резинових чоботях. Працювали з 8 років, щоб заробить собі на хліб. Просто виживали. Мати отримувала пенсію за чоловіка-воєнного. Але ж пропивала. Коли батько помер, хлопці зрозуміли, що жити з матір'ю нєвозможно. Назбирали гроші по селу, склали і купили хату — оту, де вони повісилися. Люди отдали їм ту хату за невеликі гроші.

За фактом смерті Руслана Авраменка прокуратура порушила кримінальну справу за статтею "доведення до самогубства".

— Наші слідчі розбираються, чи могли міліціонери піти на службовий злочин, — говорить Валерій Литовченко, прес-секретар прокурора Чернігівщини.

За вирощування наркотичних рослин закон передбачає штраф від 153 до 306 грн.

Зараз ви читаєте новину «Двоє братів повісилися на драбині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути