середа, 19 грудня 2018 07:30

Два під'їзди будинку завалилися від вибуху

Автор: WWW.FACEBOOK.COM
  У місті Фастів Київської області в п’ятиповерхівці потужний вибух зруйнував кутову частину будинку. Спеціальна комісія вирішить, чи підлягає він відновленню
У місті Фастів Київської області в п’ятиповерхівці потужний вибух зруйнував кутову частину будинку. Спеціальна комісія вирішить, чи підлягає він відновленню

— Услышали грохот. Из дома сыпалась груда кирпичей и летели вещи во все стороны. Спасателей на месте еще не было. Мы бросились смотреть, кому помощь нужна, — розповідає 35-річний Олександр Гречуха з Фастова на Київщині.

14 грудня близько 9:15 повертався з напарником із роботи, коли стався вибух у під'їзді №5 п'ятиповерхового будинку по вул. Садовій, 10.

— Піднялися сходами до четвертого поверху, у цей момент обірвався проліт. Встигли відскочити вбік, — продовжує Олександр. — Я лишився на місці, напарник не побоявся і поліз уверх. Відшукали кількох людей. Найбільше завалені були третій та четвертий поверхи. Запаху газу не відчувалося. Смерділо порохом. На сходовій клітці все було в дрібних смоляних цятках.

У п'ятиповерхівці на 70 квартир зареєстровано 166 мешканців. Попередньо, у помешканні на четвертому поверсі стався вибух. Загинули 22-річна Сніжана Дем'яненко та Віталій Бабіченко, 33 роки. Травмувався 31-річний чоловік. Його вибуховою хвилею відкинуло з п'ятого на третій поверх.

Вибух зруйнував кутову частину будівлі — три верхні поверхи четвертого та п'ятого під'їздів.

— Батьки чоловіка живуть у приватному будинку поряд, — говорить 30-річна Анна Березюк. — У цей час були вдома. Вибух був такої сили, що в них задрижали стіни, повідкривалися двері. В їхніх сусідів люстри та вазони попадали, іншим цеглиною двері пробило. Полякалися добряче.

Увесь день на місці працювали рятувальники — розбирали завали. Мешканців уцілілих квартир додому не пускали. Для них розгорнули рятувальні намети, приготували місця ночівлі в лікарнях — центральній районній та колишній залізничній. Містяни несли продукти, одяг і засоби гігієни для потерпілих родин.

Тіла загиблих знайшли близько 22:00.

— Наша квартира на першому поверсі, майже не пошкоджена. Тільки великі тріщини по стінах. Але з міркувань безпеки нас виселили, — каже Наталія Отрощенко. — Ночували в батьків. Однак місця зайвого в них немає, аби жити постійно. Із власних речей нічого забрати не встигли. Пустили лише на п'ять хвилин по документи.

Епіцентр вибуху був у квартирі загиблого чоловіка, за попередніми даними слідства. Бабіченко зловживав алкоголем, розказують сусіди. Газу в його квартирі не було — відключили за борги.

— На Виталика соседи неоднократно заявляли в полицию. Был неадекватный. Пил, гулял. В квартире постоянно устраивал дебоши, — розповідає колишня сусідка загиблого Лілія Асіано. — Кілька разів мало не спалив нас. О четвертій ранку міг викидати когось із квартири через перила. Трощив меблі сокирою. В останні роки двічі їздив воювати в АТО. Спершу його мобілізували. Потім служив за контрактом.

Загибла Сніжана Дем'яненко в день вибуху лишилася вдома через застуду. Недавно вийшла заміж, була вагітна.

— Її стелею придавило прямо на ліжку, — говорить Наталія Отрощенко.

Причину вибуху встановлює спеціальна комісія.

— До її складу входить і наша організація, — каже технічний директор Київоблгазу Руслан Писанко. — Поки триває перевірка. Однак із власного досвіду можу сказати, що ознак вибуху побутового газу там немає.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за статтею "порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки". Призначили експертизи. Опитують свідків.

Постраждалим мешканцям 30 квартир із міського бюджету виділили матеріальну допомогу — в середньому по 35 тис. грн на сім'ю.

17 грудня спеціалісти почали комплексне обстеження будинку. Визначать, чи придатні вцілілі квартири для проживання. Куди розселити людей, чиї помешкання зруйновані повністю, — вирішують.

У місті 16 грудня оголосили жалобу та скасували розважальні заходи.

Зараз ви читаєте новину «Два під'їзди будинку завалилися від вибуху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути