Ексклюзиви
середа, 04 січня 2006 13:59

Дмитру Зозулі загрожує 12 років у зоні

  19-річний Дмитро Зозуля вже 15 місяців під арештом
19-річний Дмитро Зозуля вже 15 місяців під арештом

Харків"янину Дмитру Зозулі зараз 19 років. Він не має шкільного атестата, хоча вчився добре. На останньому дзвінку мав нести на руках першокласницю, але не встиг взяти участь у шкільному святі — його заарештували. Останні півтора року юнак провів у СІЗО. Його звинувачують у вбивстві свого друга Дмитра Суботіна.

У ніч з першого на друге січня 2003 року п"ятеро харківських підлітків, які напередодні разом зустрічали Новий рік, зібралися знову, щоб продовжити святкування.

Воно закінчилося трагедією — Діма Суботін випав із вікна восьмого поверху і розбився. Одразу ні в правоохоронців, ні в судмедекспертів не виникало сумнівів, що стався нещасний випадок. Провели всі необхідні експертизи, зафіксували їх на відеоплівку. Під час огляду тіла виявили тільки ті рани, які утворилися від удару об землю. На кухні не було ніяких слідів бійки. Господарі квартири, які в цей час були в одній із кімнат, не чули, щоб хлопці сварилися. Всі підлітки одностайно твердили, що Суботін випав із вікна сам і перед тим ні з ким не лаявся.

Але пояснити самогубство благополучного хлопця ніхто не міг.

Тоді Зозулі й Суботіну було по 16 років. Юнаки вчилися в паралельних класах, товаришували. Суботін з дитинства займався спортом, Зозуля грав у шкільному музичному ансамблі. Батьки не підозрювали, що їхні діти можуть розважатися якось недостойно. Підлітки боялися їхнього гніву, тому приховали від усіх деталь, яка могла прояснити справу. Того вечора троє із них — Суботін, Зозуля і Артем Мойсеєв — нюхали клей "Момент".

Того вечора троє із них — Суботін, Зозуля і Мойсеєв — нюхали клей "Момент"

— Ми нюхали клей декілька хвилин на кухні, — згадує 20-річний Артем Мойсеєв. — Зозуля сидів у кутку біля мийки. Суботін стояв біля вікна, я ще попросив його відійти. Діма зайшов за мою спину, і раптом я почув тріск розбитого скла. Може, йому щось привиділося. Буває, що люди, які понюхали "Момент", б"ються головою об стіну, їм ввижаються змії...

Про клей підлітки розповіли тільки через півроку після смерті Суботіна, коли їх звинуватили у вбивстві товариша.

Батько загиблого одразу не повірив у самогубство Дмитра. Не вірить і тепер. Він переконаний, що історію з клеєм вигадали, щоб виправдати друзів сина. Стверджує, що хлопці посварилися через дівчину, 15-річну Катю Лемещук, якої на вечірці тоді не було.

Суботін-старший через чотири місяці після смерті Дмитра добився, щоб провели ексгумацію синового тіла і повторну судмедекспертизу.

— Тіло викопали якраз на Страсну п"ятницю, перед Великоднем (24 квітня 2003 року. — "ГПУ"), — згадує батько Дмитра Зозулі Вадим. — І того ж дня поховали знову. Немає ні відеоплівки, ні фотографій цієї експертизи. Як вона відбулася, ніхто не знає. Доводиться вірити на слово експертам. А вони повідомили приголомшливу річ, як у детективі: на голові Діми Суботіна знайшли перелом, який нібито не помітили попередні експерти!

Мене 12 годин тримали в кабінеті слідчого, катували, погрожували, що посадять у камеру до туберкульозників

Судмедексперти дійшли висновку, що цю рану хлопець не міг отримати від удару об землю. Виходило, що він отримав її або в польоті, або ще у квартирі.

Через місяць після ексгумації на допит у прокуратуру Московського району Харкова викликали Артема Мойсеєва. У дуже дивний спосіб.

— Я йшов зранку до лікарні, — розповідає "ГПУ" хлопець. — Вийшов із під"їзду, і до мене підскочили міліціонери, сказали сідати в їхню машину. Мовляв, викликають на допит, бо на мене поскаржилася бабця-сусідка. Чому б це бабця скаржилася у прокуратуру іншого району міста, а не в наш райвідділ міліції? Але я поїхав з ними, і мене 12 годин тримали в кабінеті слідчого, катували, погрожували, що посадять у камеру до туберкульозників, якщо я не скажу, що це нібито Зозуля штовхнув Суботіна з вікна. Я не витримав і обмовив його.

Під час наступного допиту Мойсеєв відмовився від попередніх свідчень. Але прокуратура Московського району Харкова вже звинуватила Дмитра Зозулю в умисному вбивстві Суботіна. Доказів не вистачало, і справу розслідували ще цілий рік — передавали з однієї прокуратури в іншу, потім у міське управління міліції Харкова.

Тим часом Дмитро Зозуля закінчував школу, готувався вступати в університет. У травні його затримали: 15 днів хлопець провів в ізоляторі тимчасового утримання, але не став зізнаватися в тому, чого не робив. Протягом наступного місяця слідчий, який вів справу, двічі просив суд арештувати Зозулю, але йому відмовляли. Потім слідчий звернувся у суд іншого району, і з третьої спроби Дмитра таки заарештували — відтоді він у СІЗО.

Минулого тижня Комінтернівський районний суд Харкова кільканадцятий раз слухав справу Зозулі.

— Встановити істину в ході судового слідства неможливо. Потрібно провести додаткову експертизу місця події, зокрема карнизу над першим поверхом, — говорить батько Дмитра Вадим Зозуля.

Раніше слідство вже цікавилося цим карнизом, адже об нього Суботін міг ударитися головою й отримати травму черепа. Мешканці квартири на другому поверсі підтвердили на суді, що чули тієї ночі спочатку тріск розбитого скла, потім сильний удар об карниз і глухий — об землю.

Перед ексгумацією трупа судмедексперти отримали чималого хабаря

Адвокат обвинувачуваного Тарас Костів стверджує, що слідчі оглянули карниз неуважно. "Карниз має обмежувач у вигляді оцинкованого листа металу... Деформацій на обмежувачі немає", — написали експерти у своєму висновку. На запит Костіва жек, який відповідає за будинок, де сталася трагедія, провів обстеження карниза. Виявилося, що обмежувач має саме такі деформації, які могли спричинити травму на голові Суботіна.

— Ось тут видно, що край обмежувача хвилястий, із дугоподібними виступами, — Вадим Зозуля показує "ГПУ" фотознімки. — Тут повно деформацій!

Але суд відмовив захисникам обвинувачуваного і не долучив фотографії карниза до матеріалів справи.

Нового звучання справі Зозулі надав експерт Валентин Фесенко. Він звинуватив працівників і керівництво Харківської судмедекспертизи в корупції. Зозулі-старшому Фесенко повідомив, що вони перед ексгумацією трупа Суботіна отримали чималого хабаря.

— Дружина Суботіна заставила чоловіка віднести Хижнякові (начальнику Харківської судмедекспертизи. — "ГПУ") п"ять тисяч доларів. Суботін був переконаний, що експертиза підтвердить удар по голові, — сказав Фесенко.

Експерт Яковцова оглядала труп одразу після смерті. Вона запевнила Вадима Зозулю, що не могла пропустити на голові мертвого хлопця рану. Каже, що її змусили сказати, що рану вона не помітила.

Валентин Фесенко ліг у лікарню після того, як розповів про корупцію у ХОБСМЕ. Каже, що на нього чинять шалений тиск. Вадим Зозуля їхню розмову записав на диктофон і в листопаді цього року передав плівки до суду. Але кримінальну справу за його заявою досі не порушили.

На засіданні 16 грудня Дмитру Зозулі мало не винесли вирок. Прокурор вимагає присудити йому 12 років в"язниці.

Крім того, батьки Суботіна вважають, що їм належить компенсувати моральні й матеріальні збитки — 318 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Дмитру Зозулі загрожує 12 років у зоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути