Ексклюзиви
пʼятниця, 16 лютого 2018 07:45

Дмитра Балабуху арештували на два місяці

— Дімка — спокійний, урівноважений, усміхнений хлопчина. Якби інакше, хіба його поставили б командиром взводу? Він постійно працював із людьми, — керівник прес-служби 72-ї окремої механізованої бригади 50-річна Олена ­Мокренчук говорить про Дмитра Балабуху, 29 років.

Його підозрюють у вбивстві столичного шеф-кухаря 35-річного Руслана Юрченка. Стояли в черзі на маршрутку до Прилук на Чернігівщині. Юрченко був із дружиною Яною, 29 років. Зробив зауваження чоловікові, який намагався зайти до транспорту без черги. У відповідь отримав удар ножем у серце. Помер до приїзду "швидкої".

— Люди розказували, що Діма прийшов сідати на маршрутку, показав посвідчення учасника бойових дій, і тут на нього накинувся один пасажир. Чомусь його обурило, що той — атовець. Почав обзивати, штовхати, потім ударив у груди і виштовхав геть, — каже Олена Мокренчук. — Звичайно, це не виправдовує того, що сталося далі. Діма визнає, що був неправий, не мав піддаватись образі. Почувається пригнічено, картає себе.

— Убийство произошло, когда люди садились в маршрутку. Яна уже зашла, за Русланом стояла очередь. Убийца растолкал людей. Дернул его за плечо, развернул и ударил ножом один раз, — розповідає колега та свояк загиблого 24-річний Кирило Мажара. — Руслан зазвичай їздив машиною. Того дня з дружиною зібралися на день народження до куми. Хотів відпочити. Тому пішли на маршрутку.

Дмитро Балабуха родом із Прилук, неодружений. На фронті був із літа 2014-го. Має нагороди. Отримав поранення в голову, коли виходив з оточення у 2015 році. У листопаді торік пройшов реабілітацію.

"Лежав у лікарні, лікувався в психіатра. Останнім часом товариші помітили, як характер у нього почав змінюватися. Війна здоров'я не додає. Страшний злочин, який він скоїв у Києві, стався не спонтанно. Передумови в психіці були. Мені здається, це історія про те, що в людини були серйозні проблеми, але не було кому їх виправити, вплинути, висмикнути з рутини, розібратися", — написав у "Фейсбуці" журналіст Юрій Бутусов, 41 рік.

— Знал Диму около года. Он никогда не был агрессивным. Наоборот, заботился о сослуживцах. За маму очень беспокоился, не хотел ее лишний раз тревожить, — розповідає військовий 72-ї бригади, імені просить не вказувати. — Того дня він додому їхав, відпросився. Не знаю, що той чоловік наговорив, що Діма взявся за ножа. Ми шоковані, не можемо в це повірити.

— Балабуха служив у війську з 2014 року. Пішов за мобілізацією, потім залишився на конт­ракт. По службі характеризується лише з позитивного боку. Пройшов найгарячіші точки АТО. Рухався по кар'єрній службі. З сержанта став молодшим лейтенантом — командиром танкового взводу. Завжди приймав розумні рішення, від яких залежали життя його підопічних, — каже підполковник 42-річний Віталій Кирилов з оперативного командування "Північ".

Руслана Юрченка поховали 14 лютого. Він — киянин. Чотири роки працював шеф-кухарем в одеському "Купер-пабі". Позаторік повернувся до Києва. Був шеф-кухарем "Сільвер кафе" в столичному бізнес-­центрі на бульв. Вацлава Гавела. У нього залишилися донька 10-річна Діана й син Данило, 5 років.

Дмитра Балабуху взяли під варту на 60 днів без права на заставу.

Зараз ви читаєте новину «Дмитра Балабуху арештували на два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути