середа, 02 грудня 2009 07:31

Депутату Іванові Хараману розбили голову

Автор: фото надане родиною Хараман
  Іван Хараман в офісі свого адвоката 24 листопада радиться, як захиститись від рейдерів. Це його останнє прижиттєве фото
Іван Хараман в офісі свого адвоката 24 листопада радиться, як захиститись від рейдерів. Це його останнє прижиттєве фото

50 метрів не доїхав до свого будинку 57-річний Іван Хараман, районний депутат із селища Велика Новосiлка на Донеччині. Зранку 26 листопада його вбили на вул. Чапаєва.

— Штовхнули на дорогу візок із картоплею, — розповідає житель вул. Чапаєва, ім"я просить не називати. — Картопля розсипалася. Іван зупинився, вийшов зі своєї "шкоди" й тут на нього напали двоє. Ми бачили, як йому розгромили голову. Іван Володимирович був сильним мужиком. Борець, не раз барана брав на курешi — це наша грецька традиція. Руками його не здолали б.

— Я прибіг на місце за хвилин десять, — згадує 35-річний Андрій Хараман, син загиблого. — Обличчя батька було розбите. Його били кастетами, професійно. Поки один убивав, інший стояв на варті.

За фактом убивства міліціонери порушили кримінальну справу. Деталей не розголошують.

Іван Хараман був співвласником і директором агропромислового товариства "Євгенiвське". Того ранку їхав на роботу в село Євгенiвка.

— Це замовне вбивство, — каже 56-річний Василь Шира, рідний брат голови райради Валерiя Шири. — Ваня не раз казав: "Я не боюся, але якщо мене замовлять, то це буде лише Олег Шем"яков". Йому дзвонили, погрожували. Вимагали передати Шем"якову корпоративні права на підприємство.

Василь Петрович знає Олега Шем"якова.

Поки один убивав, інший стояв на варті

— Це близький друг мого брата Валерія, — каже він. — У мене було підприємство "Родiна", а виконавцем був Шем"яков. Я мав 92 відсотків акцій. Шем"яков підійшов і попросив  віддати все по-доброму. Зараз у мене — нуль акцій. "Родiною" володіють мої племінниці — доньки брата Валерія. А Ваня не хотів віддавати "Євгенiвське". Він створив його з нуля, дав селянам роботу, відремонтував тік, клуб.

Товариство "Євгенiвське" вважають одним із кращих у районі. У серпні декілька дрібних засновників подарували свої частини Олегові Шем"якову. Він отримав 44% акцій.

28 вересня будинок Івана Харамана закидали пляшками із запальною сумішшю. Почалася пожежа. Господар скаржився в міліцію, народному депутату Володимирові Каплієнку. Просив захистити від рейдерів.

— Ми всі в Євгенiвцi живемо в страху, — каже засновниця товариства "Євгенiвське", просить себе не називати.

— Батькові відкрито погрожували, що знищать, — каже Андрій Хараман. — За убивством стоять Валерій Шира і Олег Шемяков. Це знають всі з "Євгенівського". Шемяков хотів прибрати батька, бо він був чесний.

Валерій Шира очолював райдержадмiнiстрацiю. 2005 року мешканці провели пікет під гаслом "Бандитам — в"язниці, Ширу — геть". На їхню вимогу Віктор Ющенко звільнив чиновника. Валерій Шира очолив райраду.

Зараз ви читаєте новину «Депутату Іванові Хараману розбили голову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути