Ексклюзиви
субота, 22 грудня 2007 07:02

Чорнобильці-ліквідатори випрошують гроші на ліки

Автор: фото: Людмила БАШКІРОВА
  На своє професійне свято ліквідатори Чорнобильської аварії прийшли до редакції. Згадують, як влітку 1986-го зводили бетонний саркофаг над реактором. Зліва направо: Володимир Шидловський, Петро Пономарьов і Олексій Приходько
На своє професійне свято ліквідатори Чорнобильської аварії прийшли до редакції. Згадують, як влітку 1986-го зводили бетонний саркофаг над реактором. Зліва направо: Володимир Шидловський, Петро Пономарьов і Олексій Приходько

"Із усіх ліквідаторів-чорнобильців у живих залишилася лише четвертина, — зітхає 70-річний голова Спілки інвалідів Чорнобиля Олексій Приходько з Києва. — На весь колишній Радянський Союз — тисяч 150. Та на нас махнули рукою. Забули про пільги, забули привітати з професійним святом, скоро не згадають, що ми були".

Приходько — один із перших ліквідаторів Чорнобильської аварії. На своє професійне свято 14 грудня прийшов до редакції. Разом із ним — ліквідатори Володимир Шидловський, 54 роки, та Петро Пономарьов, 60 років. На їхніх грудях — пам"ятні медалі.

— Навіть медалі виготовляли в Москві, — махає рукою Олексій Іванович. — Передали з Міжнародної спілки учасників війни. Сьогодні я роздав їх ліквідаторам, жоден чиновник не приїхав нас привітати.

У молодості Приходько займався боксом, 1960-го став чемпіоном Києва, отримав звання майстра спорту. До аварії на ЧАЕС не мав записів у медичній картці. 1986 року працював інженером Міністерства енергетики України.

— Після вибуху нас повезли в саме пекло, — згадує Олексій Іванович. — Ми знали, що втратимо здоров"я, а то й життя. Але розуміли, що під загрозою мільйони людей. Тому працювали майже цілодобово.

У Чорнобилі Приходько переобладнував під харчоблоки школи й дитсадки. Загалом пробув там 62 дні, отримав 62 бери радіовипромінювання. Півроку лікувався в Московському радіаційному інституті, отримав другу групу інвалідності. Відтоді ходить із ціпком.

Тих, хто довго живе на забрудненій території, прирівнюють до ліквідаторів

Володимир Шидловський працював заступником начальника "Укрголовстальконструкції". У Чорнобилі зводив металеві конструкції над реактором. Отримав 37 берів опромінення. Після аварії заснував республіканське професійне товариство "Чорнобиль". Нині є його керівником.

Петро Пономарьов очолював медичну службу військової частини Дніпропетровська. На місці аварії в його підпорядкуванні перебувала медслужба оперативної групи залізничних військ, два місяці жив на зараженій території. Нині — заступник голови Спілки інвалідів Києва, керівник благодійної організації "Людяність".

— Постраждалих-чорнобильців зараз більше двох мільйонів, — розповідає Олексій Приходько. — Ліквідаторів менше, а тих, хто прибув на аварію одразу, — кілька тисяч. Більшість із них або вже померли, або стали інвалідами. Нині потерпілих не розмежовують. Тих, хто довго живе на забрудненій території, прирівнюють до ліквідаторів. Але ж це зовсім різні речі!

Потерпілих від Чорнобильської катастрофи поділяють на три групи. Ліквідатори вимагають, щоб найвищу категорію надавали лише їм. Адже від категорії залежить розмір пенсії й соціальної допомоги.

— Я отримую близько тисячі гривень пенсії, — каже Олексій Іванович. — Є ліквідатори, які живуть на 700. Їх не вистачає навіть на ліки. Ще й багатьом не дають посвідчень, доводиться вибивати. Натомість документи отримують держслужбовці, які не мають жодного стосунку до трагедії. Це нас ображає.

У 60% ліквідаторів хворі нервова система, печінка, кров, хребет, кістки. Їх мають лікувати за рахунок держави.

— За поліклінікою N2 столичного Дніпровського району закріплено понад 1200 постраждалих чорнобильців, — пояснює Петро Пономарьов. — Щомісяця держава виділяє десь тисячу гривень на ліки для всіх, а кожному треба щонайменше 250 гривень. Ліквідатори приходять по допомогу до Спілки інвалідів Чорнобиля. Ми випрошуємо ліки у спонсорів, лікарень. Ми нікому не потрібні. Замучилися жебракувати.

У Чорнобилі побувало 600 тисяч рятувальників


26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції вибухнув четвертий реактор. Аварію називають найбільшою техногенною катастрофою тисячоліття. Протягом року в місті побувало понад 600 тис. рятувальників, які вивозили уражених і зводили над реактором бетонний саркофаг. Його побудували 14 грудня.
1991 року Верховна Рада прийняла закон "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Він передбачав безкоштовне харчування, лікування, щорічний відпочинок. 2002-го Конституційний суд України постановив, що державний бюджет не може призупиняти чорнобильські виплати.
Торік 14 грудня визнали Днем ліквідатора наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильці-ліквідатори випрошують гроші на ліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути