Ексклюзиви
вівторок, 18 жовтня 2016 07:55

Бойовика Моторолу підірвали у ліфті
2

Російський терорист Арсен Павлов на прі­звисько Моторола зізнавався, що вбив 15 українських військових полонених
Фото: ФОТО З САЙТА WWW.112.ua
Бойовик Арсен Павлов із дружиною Оленою Коленкіною та двома дітьми жив у відібраній квартирі в центрі Донецька. У Росії лишив дружину і 5-річного сина

Увечері 16 жовтня в п'ятому під'їзді будинку №121 на вул. Челюскінців у Донецьку вибухнув ліфт. Пластид причепили до троса. У кабіні загинув 33-річний Арсен Павлов, командир батальйону терористів "Спарта" на прізвисько Моторола.

— Мне вынесло дверь в перегородке и разнесло кладовку. Что у соседей — не знаю. Слышу крики людей, которых выносят, — каже жителька 9-поверхівки.

Із Моторолою загинув його охоронець. Дружина і двоє дітей не постраждали. Будинок оточили терористи. Заборонили проходити і заїжджати у двір. Дорогу перекрили бронетранспортером.

У так званому міністерстві оборони ДНР заявили, що основною версією є дії української диверсійно-розвідувальної групи.

Раніше ширилися чутки, що в Мотороли не склалися стосунки з російськими кураторами. Його могли прибрати за непокору. Волонтер Роман Донік каже, що Моторолу вбили бойовики з Абхазії за негативні слова його дружини про їхню батьківщину.

Радник міністра внутрішніх справ України 45-річний Зорян Шкіряк говорить, що Моторолу ліквідували працівники Федеральної служби безпеки Росії:

— Професійно зачистили ще один, створений Кремлем, "продукт Новоросії".

У ніч на 17 жовтня з'явилося відеозвернення людей, які взяли на себе відповідальність за знищення Мотороли. Це радикальна організація "Мізантропік Дівіжн". На записі видно чотирьох чоловіків у балаклавах і зі зброєю. Позад них — український прапор.

— Дане відео записується в Донецьку, де щойно нами був ліквідований Моторола. Захарченко, Плотницький, — ти наступний, — кажуть російською чоловіки.

Арсен Павлов народився 2 лютого 1983-го в місті Ухта, Республіка Комі в Росії. У 15 років лишився сиротою, жив із бабою.

Під час служби в армії брав участь у другій чеченській війні зв'язківцем, за що отримав прізвисько Моторола. Потім жив у Ростові-на-Дону, мив автомобілі. Його підозрювали у крадіжках авто з мийки.

— Как только полетели коктейли Молотова на Майдане в сотрудников милиции, мне стало ясно — это война. Пока жена на смене, беру две недели отпуска за свой счёт и 5 тысяч рублей аванса у директора. В церкви купил жетон с Георгием Победоносцем, крестик свой освятил. Собираюсь, сажусь на электричку и еду в Ростов. Из Ростова — в Ясиноватую, потом — в Донецк, — пояснював свій приїзд в Україну.

Уперше Моторолу зафіксували на проросійському мітингу в Харкові 16 березня 2014 року. Потім бив українських патріотів на вул. Римарській. Із Харкова вирушив у Слов'янськ. Банда Мотороли входила до складу так званого "Народного ополчення" Ігоря Гіркіна-Стрєлкова.

Відомим Моторола став у травні позаторік — завдяки відеосюжетам. Знімав на камеру, яку закріпив на свою каску. Захоплював Іловайськ і Донецький аеропорт.

Арсен Павлов мав двох дружин і трьох дітей.

У Росії залишив дружину Вікторію і 5-річного сина. В Україні 11 липня 2014-го взяв шлюб із 21-річною Оленою Коленкіною з міста Слов'янськ. 21 квітня торік у них народилася дочка Мирослава, 2 жовтня цьогоріч — син Макар. На день народження Павлов подарував дружині вкрадений позашляховик "Пежо 2008" вартістю $18 тис.

Моторола був одним із найжорстокіших бойовиків. На очах у полонених українців двома пострілами в голову вбив кіборга Ігоря Брановицького. Потім на камеру зізнався:

— Я 15 пленных расстрелял. Мне все пох… Хочу убиваю, хочу — нет.

Служба безпеки України звинуватила Арсена Павлова у вбивстві Ігоря Брановицького. Проте Інтерпол відмовився оголошувати його в міжнародний розшук.

— Інтерпол повернув нам документи з мотивуванням про політичний характер справи Мотороли. Нам це не зрозуміло. Він застрелив на очах свідків Брановицього, у нас він є підозрюваним, і є рішення суду про його арешт, — заявив заступник начальника головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков.

Росія прибирає свідків військових злочинів

— Москва згортає активну фазу бойового протистояння на Донбасі. Знищує носіїв інформації про військові злочини російського командування і тих, хто може свідчити на трибуналі. Крім того, таких "польових командирів" важко контролювати, бо вони прагнуть убивств і насилля. Почалась велика зачистка, — каже 57-річний Олексій Куроп'ятник, експерт із міжнародних відносин і безпеки. — Убивство Мотороли не призведе до загострення ситуації. Він не проводив складних операцій. Таких "командирів" там уже багато знищили.

— Ліквідація Мотороли — робота Федеральної служби безпеки Росії. Він набрид усім — споживачам телепропаганди і кремлівським кураторам, — говорить політолог Петро Олещук, 32 роки. — В 2014–2015 роках кремлівські медіа зробили з нього "народного героя". Моторола — уособлення "золотої мрії" кожного російського маргінала — бути ніким і раптово стати всім. Учорашній ростовський автомийник отримав славу, гроші, квартиру, нагороди. Кремлівська пропаганда демонструвала: для успіху треба лише взяти автомат і йти на Донбас.

А тепер Кремль вирішив, що мертвий Моторола корисніший за живого. Москва шукає політичного шляху закрити проблему Донбасу на свою користь. Такі персонажі тільки заважатимуть.

Усі ключові польові командири на Донбасі ліквідовані. Протягом наступного року остаточно знищать усіх популярних серед бойовиків. Олександр Ходаковський (лідер угруповання "Восток". — ГПУ) небезпідставно побоюється за своє життя. Залишаться найхитріші пристосуванці — Денис Пушилін (так званий голова парламенту ДНР. — ГПУ), Олександр Захарченко (так званий прем'єр ДНР. — ГПУ).

Зараз ви читаєте новину «Бойовика Моторолу підірвали у ліфті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути