четвер, 17 червня 2021 07:55

"Беркутівців" уперше засудили за розгін Майдану

Автор: HROMADSKE.UA
  Колишні командири підрозділу ”Беркут” Віктор Ейсмонт і Володимир Мохонь (на фото праворуч) на засіданні в Шевченківському суді Києва в листопаді 2018 року. Їх обвинувачували у перевищенні службових повноважень, перешкоджанні мирним зібранням і службовому ­підробленні. 14 червня 2021-го отримали по три роки за ґратами
Колишні командири підрозділу ”Беркут” Віктор Ейсмонт і Володимир Мохонь (на фото праворуч) на засіданні в Шевченківському суді Києва в листопаді 2018 року. Їх обвинувачували у перевищенні службових повноважень, перешкоджанні мирним зібранням і службовому ­підробленні. 14 червня 2021-го отримали по три роки за ґратами

Колишніх "беркутівців" 37-річного Віктора Ейсмонта та 41-річного Володимира Мохоня Шевченківський райсуд Києва засудив до трьох років тюрми за перевищення службових повноважень під час розгону Майдану в ніч на 30 листопада 2013-го в Києві. Це перший реальний вирок працівникам розформованого підрозділу в Україні.

Їх звинувачували ще за двома статтями — службове підроблення й перешкоджання мирним зібранням. Тут суд звільнив їх від покарання. Бо сплив строк давності злочинів.

Засуджені розганяли мітингарів і брали участь у побитті понад 30 людей, за версією слідства. Серед потерпілих був перекладач Максим Федяй. Ейсмонт склав на нього рапорт, звинувативши в дрібному хуліганстві. Згодом його відхилив Апеляційний суд.

Справи слухали із 2018‑го. Обвинувачені лишалися на волі. Зі слідством не співпрацювали, з потерпілим не контактували.

— Вони заламували людей, коли ті падали від ударів. Тягнули в автозаки. Потім на вимогу керівництва ліпили брехливі рапорти для притягнення до адміністративної відповідальності, — розповідає 38-річний Максим Федяй. — Радості немає. Швидше пригнічений стан після вироку. Навіть співчуваю засудженим. Вони виконавці. Але якщо подібні злочини спускати на гальмах, перетворимося на диктатуру. Зі мною вони не говорили. За порадою адвоката, мінімально спілкувалися із судом. Враження, що він не хотів їх захищати. А робив усе, щоб мовчали й не здали керівництво.

Суд задовольнив цивільний позов Федяя про компенсацію моральної шкоди у 400 тис. грн. Суму мають сплатити колишні "беркутівці", столична поліція та Міністерство внутрішніх справ.

Віктор Ейсмонт 2013-го був командиром другого відділення спецпідрозділу "Беркут". За два роки пройшов переатестацію і служить у полку поліції спеціального призначення №1 Головного управління Нацполіції Києва. Був помічником нардепа від "Народного фронту" Євгена Дейдея.

— Справді працює помічником. І служить в АТО. Має статус учасника бойових дій. Під час розгону студентів лише виконував наказ, — говорив 2018-го нардеп.

Володимир Мохонь командував першим відділенням "Беркуту". Після Майдану службу в поліції закінчив. Живе на Житомирщині. Чим займається — не відомо.

Обвинувачення просило обом по шість років в'язниці. Діяли у складі організованої групи та виконували злочинний наказ, пояснювали прокурори.

— Ми вимагали по п'ять років тюрми, — каже адвокатка потерпілого Юлія Науменко, 33 роки. — Обвинувачені не свідчили й не визнали провину. Окрім документальних підтверджень, у суді заслухали десяток свідків. Це були знайомі потерпілого, працівники комунальної служби та відеооператор німецького телеканалу. Із колегою знімали сюжет про тодішні події. Федяй потрапив у кадр.

Свідки заявили, що дії "беркутівців" були злагодженими, додає захисниця.

— Спецпризначенці прибули всі разом й одразу перейшли в наступ. Але суд дав по три роки. Ейсмонта нарешті звільнять із поліції. Важливо притягнути до від­повідальності і тих, хто був у керівництві тодішньої міліції й віддавав ­накази.

Завдяки чому відбулося зрушення у справах Майдану?

— У жовтні 2019-го при Генеральній прокуратурі створили окремий Департамент із розслідування таких справ. Слідчі почали вивчати матеріали, виділяти в окремі провадження й передавати в суди.

Перші вироки чуємо за сім років після Революції гідності. Що гальмує процес?

— Проблема в судах. Засідання призначаються раз на місяць-два. А потім з якихось причин змінюється суддя і справу починаємо слухати від початку. Як у випадку з ексберкутівцем Віктором Шаповаловим (обвинувачують у злочинах, серед яких — перевищення службових повноважень, що призвело до побиття і вбивства активістів у столичному Кріпосному провулку під час Революції гідності 18 лютого 2014 року. — ГПУ). Обвинувальний акт стосовно нього передали до суду в листопаді ­2016-го. У справі понад 100 потерпілих, допитали 50–70 свідків. А суддя подав у відставку. Все починаємо заново.

Чи стане справа Ейсмонта-Мохоня преце­дентом?

— Для інших справ — ні. Бо відрізняються обставини вчинення та наслідки злочинів, кваліфікації, судді. Важкі злочини не мають строків давності. Робитимемо все можливе, аби винні отримали вироки.

Засуджені мають 30 днів на оскарження вироку в Апеляції. Їхній адвокат Віталій Кучер рішення суду не коментує.

Зараз ви читаєте новину «"Беркутівців" уперше засудили за розгін Майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути