середа, 17 жовтня 2012 05:15

Батьки заборонили лікувати доньку

Автор: фото: Поліна РОМАНОВА
  Медсестра Ольга Гедз із Вінницької обласної дитячої лікарні міряє температуру новонародженій доньці Наталії та Олега Малаїв. Дівчинку досі не назвали
Медсестра Ольга Гедз із Вінницької обласної дитячої лікарні міряє температуру новонародженій доньці Наталії та Олега Малаїв. Дівчинку досі не назвали

Другий тиждень медики Вінницької обласної дитячої лікарні намагаються врятувати новонароджену дівчинку. Вона з'явилася на світ семимісячною. Дитя не сприймало грудного молока, однак мати Наталія Малай не показувала доньку лікарям.

— Коли ми її побачили, вона важила 900 грамів, — розказує 46-річна Олена Кондратюк із відділення недоношених дітей. — 11 днів дівчинка провела у реанімації. Зараз важить 1 кіло 350 грамів. Годуємо сумішами через зонд, бо материнського молока вона вживати не може.

34-річна Наталія Малай із чоловіком 38-річним Олегом — екопоселенці. Мають цегляну хату в селі Бохоники під Вінницею, однак живуть у лісах, хащах, на берегах річок, харчуються сирими овочами й фруктами.

— Наташа з порядної сім'ї, має вищу освіту агронома, її батько Михайло — наш сільський голова, — говорить 50-річна місцева. — Але не помню, щоб Наташа чи Олег працювали. Колись він ходив у церкву помагати батюшці, потім чогось начитався і рішив жити, як первісні люди. Їсти те, що природа дає. Промив Наташі мозги, й вона пішла за ним. Покинули у селі добротну хату — і гайда по лісах жити, горішки збирати. Не визнають телефонів, телевізорів, комп'ютерів, ліків, транспорту.

— У них є двоє старших діток, — продовжує жінка. — Давиду 12 років, Тамарі — 8. Давида вони в школу не пускали, у перший клас пішов у 11 років. Торік їх позбавили прав на дітей. То вони покинули малих батькам і покочували десь. Потім Давид із Тамарою втекли з дому, почали самі шукати маму й тата. За півроку їх знайшли на безлюдному березі річки у Бершадському районі. Коли Наташа з Олегом вернулися в село, ніхто й не бачив.

Першим, що Наталія народила дитину, дізнався священик 40-річний Дорофій Маркевич. Малаї покликали його похрестити дочку перед смертю.

— Дівчинка була синя і худа, постійно плакала, — згадує Маркевич, настоятель Івано-Богословського храму в Бохониках. — Я її охрестив, вийшов із хати і викликав "швидку".

Лікарі приїхали за 30 хв.

— Годину стояли на порозі, сіпалися з батьками. Чоловік не пускав. Дивиться в стелю й повторює: "Бог дав — Бог взяв. Якщо Богові угодно, то дитина виживе і без вас", — згадує Олена Кондратюк. — Відійшов тільки тоді, коли дільничні сказали, що за вбивство дитини їх посадять. Ми зайшли, у хаті душно. Дівчинка лежала на печі й майже не дихала. Її підключили до апарата штучного дихання. Вона народилася за тиждень до того. Від народження схудла вдвічі.

Немовля досі не назвали.

— Її мама вже поховала одну дитинку, — зітхає медик. — Тоді вони жили при Почаївському монастирі, так само нікого до маляти не пустили, й воно вмерло.

Зараз ви читаєте новину «Батьки заборонили лікувати доньку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути