пʼятниця, 02 листопада 2012 06:45

Ярослав Мазурок удосконалив автомат

Підозрюваний у розстрілі охоронців "Каравану" киянин 38-річний Ярослав Мазурок із батьком 2001-го запатентував винаходи, що удосконалюють автоматичну зброю. У базі Укрпатенту вони зареєстровані під №42575. Опис містить сім пунктів.

— Це дуже рідкісний випадок, коли українці розробляють зброю. Вони винайшли деякі речі, які до того не застосовували, — каже про винаходи Дмитро Богданов, експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння. — Приміром, дульний компенсатор, що зменшує вібрацію при пострілах. Але все це треба ретельно випробовувати.

Інші пункти не нові, додає Богданов:

— Майже всі винаходи використовували раніше. Наприклад, мушку, рукоятку, магазин, дуло та газовідвідну трубку вони взяли з автомата Калашникова. Деякі рішення взагалі шкодять. Приміром, проріз ручки закрили пластиною. З такою зброєю у стрілка буде закрите поле огляду. Він не бачитиме, куди стріляє, доки не поєднає мушку з ціллю.

Видно, що цим займалися люди, які цікавляться зброєю. Тривалий час експериментували, але мають поверхневі знання, не з'ясували технологію виробництва, користувалися неспеціалізованою літературою.

Патент декларативний, ні до чого не зобов'язує. Навіть якщо розробку впровадять у виробництво, винахідник нічого не отримає.

— Щоб отримати патент, людині не потрібно ніяких дозволів. Навіть диплом не обов'язковий. Він міг спокійно сидіти вдома, малювати ці веселі картинки. Але в будь-якому випадку людиною, яка займається зброєю, мали би зацікавитися правоохоронці. Це системний прокол.

Зараз ви читаєте новину «Ярослав Мазурок удосконалив автомат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути