вівторок, 06 липня 2010 05:27

Андрій Сіннік осліп через "Оселедець під шубою"

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Андрій Сіннік входить у десятку кращих діджеїв України. Він захворів на ботулізм. Лікуватися планує у Німеччині
Андрій Сіннік входить у десятку кращих діджеїв України. Він захворів на ботулізм. Лікуватися планує у Німеччині

Вінничанин 28-річний Андрій Сіннік захворів на ботулізм після того, як 2 липня з"їв салат "Оселедець під шубою".

— По обіді пішов у магазин "Еко-маркет" по вулиці 50-річчя Перемоги, — згадує. — Купив салати — "шубу" та олів"є. Дома з"їв. О п"ятій вечора раптово все стало двоїтися, потім троїтися. Думав, що перегрівся, ліг спати. Уранці прокинувся — нічого не бачу. Паніка! Поїхав в обласну лікарню до окуліста. Той подивився і направив в інфекційне відділення на обстеження.

Лікарі підтвердили ботулізм.

— Питають, що їв. Салати, кажу. Більше нічого. А лікар прямо в точку: "Салати запаковані?" Так, "шуба" була запакована. Та страшна бактерія утворюється тільки в запакованих продуктах. Інфекціоніст каже: "Ти мені таку задачу поставив, навіть не уявляєш", — продовжує Андрій.

Ботулізм — це паралітична хвороба, спричинювана нервовим токсином ботуліном. Він блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м"язового паралічу. Від недуги можна померти.

Бактерія ботулізму живе у м"ясі та рибі. Розмножується за відсутності кисню, там накопичується небезпечний токсин. На смак, колір чи запах бактерії в продукті виявити неможливо. Тільки коли людині вже стало погано.

— Це найсильніший у природі токсин. Уражає мозок. Можливий параліч глоткової мускулатури. Викликає задишку. Мене одразу поклали в лікарню. Я напередодні дивився передачу "Провокатор" по каналу ІСТV про цю хворобу, — каже Сіннік.

Він майже не бачить. Зображення двоїться. Коли приглядається — все наче в тумані. Йому ставлять крапельниці. На лікування вже витратив 400 грн.

Це найсильніший у природі токсин. Уражає мозок

Андрій Сіннік діджей — крутить музику на дискотеках. Входить до 10 найкращих діджеїв України, працює також у Німеччині.

— Планую поїхати туди. Я там постійно живу. По страховці пройду обстеження та лікування, — додає. — Хочу подати в суд на супермаркет. Погано, що не зберіг чек.

Токсин ботулізму руйнується при 20-хвилинному кип"ятінні.

— Улітку санстанція забороняє заправляти салати майонезом, — каже головний санітарний лікар Вінницької міської санепідемстанції Олександр Сорочан, 38 років. — Якщо людина потрапляє у лікарню з отруєнням, то нам звідти приходить термінове повідомлення.  Хоча скарг із приводу салатів у супермаркетах до нас не надходило.

Сімох студентів після випускного повезли до лікарні

2 липня у вінницькому ресторані "Національ" святкували випускний студенти трьох вузів: аграрного, політехнічного та торговельно-економічного. Сімох відвезли до інфекційного відділення лікарні N1.

— Поклали з підозрою на отруєння, — говорить Степан Томін, 44 роки, завідувач епідеміологічного відділення Вінницької обласної санстанції. — Зал ресторану орендували 66 чоловік. Поскаржилися на погане самопочуття випускники політехнічного та торговельно-економічного університетів. Ми оглянули ще 11, але з тими все гаразд. Решту не розшукали.

Працівники санепідемстанції перевіряють ресторан.

Остаточні результати ще не готові. Заклад тимчасово не працює.

Тетяна ЩЕРБАТЮК

Зараз ви читаєте новину «Андрій Сіннік осліп через "Оселедець під шубою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути