четвер, 03 червня 2021 07:20

Яна Кривошея загинула в турецьких горах

Автор: ФОТО надав В’ЯЧЕСЛАВ КРИВОШЕЯ
  Останнє фото одеситка Яна Кривошея зробила на скелі Геїк Сіврісі в Туреччині. Під час спуску з вершини загинула
Останнє фото одеситка Яна Кривошея зробила на скелі Геїк Сіврісі в Туреччині. Під час спуску з вершини загинула

У Туреччині знайшли тіло альпіністки з Одеси 42-річної Яни Кривошеї 28 травня. Загинула, зірвавшись зі скелі Геїк Сіврісі. Її шукали понад два тижні.

Яна полетіла на відпочинок 1 травня. Одна вирушила на вершину. Звідти надіслала матері фото. Наступного дня перестала виходити на зв'язок. На 10-те число у жінки був квиток на зворотний рейс. Але в літак вона не сіла й додому не повернулася. Рідні Яни повідомили українського консула в Туреччині. У країні розпочалася масштабна пошукова операція.

Поліція розглядала різні версії, серед них викрадення. До пошуків залучили загін жандармерії, собак-рятівників, волонтерів із Туреччини й України. Піднімали дрони та військовий літак. За допомогою потужної оптики останнього і знайшли тіло, розповідає брат загиблої В'ячеслав Кривошея.

— Тіло було в ущелині, яку не видно рятувальникам. І дрони не могли туди пролетіти. Поліція поки що не назвала офіційну версію. Але припускаємо, що Яна збилася з маршруту на спуску з вершини, — говорить В'ячеслав. — Коли це зрозуміла, то не повернулася назад. А взяла курс на ­північ. І або покотилася сипучкою до обриву, або — підійшла дуже близько до краю і впала.

Яна Кривошея зірвалася з висоти 100–150 м.

— Телефон був при ній. І від моменту падіння в ущелину давав невірну геолокацію, — додає В'ячеслав.

Маршрут на Геїк Сіврісі нескладний. Зі страховкою його можуть пройти навіть підлітки. Здолати підйом можна за 7 год. Яна — досвідчена альпіністка. Гори підкорювала 20 років, розповідає директор альп­клубу "Одесса" Мстислав Горбенко.

— Яна — підготовлена скелелазка. В підйомі мала четверту або й п'яту категорію. Маршрут, яким ішла, нескладний, — каже Горбенко.

Причину та обставини смерті українки з'ясовують турецькі експерти. Прощатимуться з Яною в Одесі орієнтовно 4–5 червня. В неї залишилися мати й дорослий син.

Зараз ви читаєте новину «Яна Кривошея загинула в турецьких горах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути