вівторок, 16 серпня 2016 00:00

"Алергічної проби на антибіотики не зробили. Сказали, зараз це не практикують"

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.tsn.ua
  Максим Доля з міста Суми помер за годину після уколу. Через тиждень йому мало виповнитися вісім років
Максим Доля з міста Суми помер за годину після уколу. Через тиждень йому мало виповнитися вісім років

— Максим сильно захворів. Важко дихав, голова боліла. В лікарню йти не хотів — боявся уколів. Та його мама Свєта вмовила. Пообіцяла подарувати іграшку. За тиждень Максимкові мало виповнитися 8 років, — плаче 33-річна Оксана СІТОВСЬКА з міста Суми. 9 серпня після ін'єкції помер її племінник 7-річний Максим ДОЛЯ.

У міську дитячу поліклініку № 2 Максим із матір'ю 30-річною Світланою Долею прийшли о 9:00. У хлопчика діагностували обструктивний бронхіт (хвороба, за якої слиз накопичується у бронхах і не виводиться з організму. — ГПУ). Направили на денний стаціонар, призначили антибіотики.

— Близько 11-ї Максима покликали на уколи. Свєта тримала його за руку. Алергічної проби на антибіотики не зробили. Сказали, зараз це не практикують, — розповідає Оксана. — Максиму вкололи два із трьох призначених препаратів. Вони містили цефатоксим. Дитині стало погано, почав задихатися. Медсестра не знала, що робити. Хоча Світлана попереджала, що в сина на цей препарат алергія. Їй відповіли: "Не умнічай".

— Свєта робила сину штучне дихання, викликала "швидку". Реанімаційна бригада майже годину намагалася врятувати Максима, але марно. Помер на ­руках у мами.

Смерть дитини констатували о 12:02.

— У хлопчика розвинулася потужна алергічна реакція. Врятувати було неможливо, — каже завідувачка Сумської дитячої поліклініки № 2 Ірина Багрій. — Дитині вводили кілька препаратів. Не можемо сказати, на який так відреагував. Це встановить експертиза. Призначала лікування медик із понад 30-річним стажем. Після цього випадку звільнилася.

За фактом смерті дитини відкрили кримінальне провадження. Обласний департамент здоров'я розпочав службову перевірку.

— Вилучили медичну документацію й залишки препаратів, які вводили. Призначили низку експертиз, — говорить керівник міської прокуратури Володимир Ковтун. — Якщо вину лікарки доведуть, їй загрожуватиме до трьох років в'язниці.

Максим був єдиною дитиною в родині.

— Максим помер від гострої серцевої недостатності, за попередніми висновками експертів. Проблем із серцем ніколи не мав. Хочемо провести незалежну експертизу, — говорить Оксана Сітовська.

Максима Долю поховали 10 серпня.

Після трагічного випадку в Україні призупинили реалізацію чотирьох препаратів, які вводили Максиму Долі — цефотаксиму, розчинів для ін'єкцій дексаметазону фосфату, но-шпи та новокаїну.

Таке рішення ухвалила Державна служба України з лікарських засобів і контролю за наркотиками. Заборона чинна до з'ясування причин смерті дитини.

Зараз ви читаєте новину «"Алергічної проби на антибіотики не зробили. Сказали, зараз це не практикують"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути