Ексклюзиви
четвер, 19 серпня 2021 07:21

6-річного Олексія Стефанціва шукали в горах 30 годин

Автор: FACEBOOK.COM/ДСНС УКРАЇНИ
  ­Мар’яна і Любомир Стефанціви обіймають сина 6-­річного ­Олексія. Його понад добу шукали в горах. Зник, коли з родичами підіймався на Говерлу
­Мар’яна і Любомир Стефанціви обіймають сина 6-­річного ­Олексія. Його понад добу шукали в горах. Зник, коли з родичами підіймався на Говерлу

— Олекса пішов на гору із старшим братом, моїми матір'ю і сестрою, її сином. Дорогою сестра зі старшими дітьми відірвалися вперед. Олексій ішов позаду з бабою. Періодично біг наперед, щоб догнати старшого брата. Потім вертався. Якоїсь миті зник, — 31-річна Мар'яна Стефанців із Коломиї на Івано-Франківщині розповідає про зникнення у горах 6-річного сина.

По обіді 14 серпня він із родичами піднімався на Говерлу. Йшли найлегшим "зеленим" 5-кілометровим маршрутом. Було багато туристів. Зникнення дитини рідні помітили за 2 год. Спершу шукали самостійно, потім викликали рятувальників і поліцію.

— Я постійно бачила кепочку Олексія. Потім втратила з виду. Але він казав, що побіжить догнати брата і тьотю. Думала, він з ними, — говорить баба хлопчика Орися Ямборак, 56 років. — Коли дійшла на гору — мої вже спускалися. Малого з ними не було. Кинулися шукати.

Олексія шукали 245 рятувальників, поліція, лісники, волонтери. Залучили техніку й собак. Проглядали місцину з квадрокоптера.

— Там багато небезпечних місць — ущелини, вода, іноді падає каміння. Ми розбилися на групи, працювали на дев'яти маршрутах, — каже Тарас Кочкодан з обласної служби з надзвичайних ситуацій. Він керував пошуковою операцією.

Ввечері 15 серпня Олексія помітили двоє волонтерів із Коломиї на вершині гори Велика Козмецька. Це на межі Івано-Франківської й Закарпатської областей. Від стежки на Говерлу хлопчик відійшов на понад 2 км. Його пошуки тривали майже 30 год.

— Для дитини відстань колосальна. Ніч холодна була — 8 градусів тепла, — додає Кочкодан.

Хлопець не їв і не пив. Шукав людей, які могли би допомогти. Коли з волонтерами спустився до батьків, присутні аплодували. На всі запитання чухав потилицю і відповідав "так" або "ні".

— Олекса спав на землі. Каже, страшно й холодно йому не було. Не хотів ні їсти, ні пити. Тримав палку, щоб відбиватися від диких звірів. Небезпечні місця оминав, — говорить батько Любомир Стефанців. — Син мав чіткий план порятунку. Виглядав на схилах людей, які спускатимуться. Хотів попросити відвезти його в Коломию до супермаркету. Щоправда, шукав не на тих схилах, де можуть бути туристи.

Хлопця оглянули медики і психолог. Відпустили додому з батьками.

Зараз ви читаєте новину «6-річного Олексія Стефанціва шукали в горах 30 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути