пʼятниця, 05 листопада 2010 02:02

56 теплотрас репають щодня у Києві

Автор: фото: Олексій ТОМУСЯК
  Струмінь окропу виривається із розірваної труби тепломережі на перехресті вулиць Ковпака та Анрі Барбюса в Києві
Струмінь окропу виривається із розірваної труби тепломережі на перехресті вулиць Ковпака та Анрі Барбюса в Києві

4 жовтня в столиці офіційно розпочався опалювальний сезон. Відтоді на теплотрасах "Київенерго" зафіксували 1704 аварії — понад 56 щодня.

24 жовтня репнула теплотраса на вул. Дубровицькій. Вода вимила яму, що набралася окропом. Туди впала 68-річна киянка Галина Чухліб. За тиждень вона померла від опіків.

Удень 29 жовтня луснула тепломережа на перехресті вул. Ковпака та Анрі Барбюса в центрі столиці. Гаряча вода била фонтаном заввишки до 25 м. З-під землі разом із окропом полетіли шматки асфальту, каміння. Розбивали шибки, нищили автомобілі.

— Я сиділа за касою, — згадує 27-річна Ірина Волошун, продавщиця магазину "Фітнес Дім". — Так бахнуло, наче щось рвануло. І потім наче кінець світу: летіли каміння, вікна, карнизи з балконів, скло. Дивлюся, там фонтан до дев'ятого поверху. Потрощив 15 машин. Інші залив. Жодне авто у радіусі 100 метрів не можна було завести.

— Та що там від тих автомобілів залишилося, коли тут літали глиби каміння, — каже 40-річний Олексій Томусяк з будівельної компанії "ВіМ-Україна". Її офіс поряд із місцем розриву. — Тут стояла машина мого друга. Вціліло тільки лобове скло і передні фари. Все решта побите, повен салон води і каміння. Такий гуркіт був, як вулкан. Кип'яток залив всю вулицю, парувало. Нічого невидно. Вікна балконів на четвертому і шостому поверсі розлетілися. У наших сусідів офіс затопило. До нас вода чудом не дійшла.

На світанку 1 листопада тріснула труба у підвалі будинку на вул. Червоноармійська 24/1. Зелений окріп залив три крамниці — "Товари для здоров'я", "Тканини", "Мілавіца".

— Труба рванула о четвертій ранку, — говорить 27-річна Наталія Познякова, продавщиця товарів для здоров'я. Зранку 2 листопада вона розчищає підлогу свого відділу від мокрих картонних ящиків, розкиданих масажерів і фільтрів для води. Весь крам поплавився в окропі. Навколо все мокре і в намулі. Смердить цвіллю. — Така гаряча вода, руку не можна вставить. Зелено-жовтого кольору. Дихати не можна було взагалі.

— Нам одразу зателефонували, бо спрацював датчик руху в нашому магазині, — додає адміністратор магазину "Тканини" Ірина Підкамінна, 38 років. — Ми приїхали, вода шурує. Викликали працівників тепломережі. А в них навіть схеми немає. Три години бігали, не знали, де треба перекривать. До восьмої ранку нічого не робили. Чекали, коли їхнє керівництво прийде на роботу. У цей час кип'яток заповняв підвал. За 1 хвилину — 1 сантиметр. Вода хлистала до 10.00. Все тут зварила.

Продавщиці ходять по крамниці в целофанових бахілах. Зі стін падають рештки гіпсокартону, цементу. Відпав кахель. На підлозі — брудні калюжі.

— Пропало все, — говорить адміністраторка. — І з ким нам тепер судитися? Ми маленькі люди малого бізнесу. Для нас це ощутимий удар. Хай хоч частково компенсують.

Жінки ведуть у глиб магазину. Уздовж вологих стін та у відділі "Тканини" висить мокрий товар. На цінниках вказана вартість — 150, 300, 700, 800 грн за метр. Більшість матерій натуральні.

— Хоч би стеля на голову не впала, бо стіни ж розмило, — кажуть.

Причинами проривів у "Київенерго" називають старі теплотраси. Вони, мовляв, відпрацювали свій термін експлуатації. Грошей на нові немає.

Зараз ви читаєте новину «56 теплотрас репають щодня у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути