пʼятниця, 28 вересня 2018 06:50

32 людини тримали у трудовому рабстві

У райцентрі Коломия на Івано-­Франківщині 25 вересня звільнили з трудового рабства 32 людини. Їх утримували в особняках, які орендували на околиці міста та в селі неподалік. Організували там три реабілітаційні центри, де нібито лікували алко- та наркозалежних. Перший відкрили у травні торік.

— Заставляли їх класти бруківку, мішати бетон, перекривати дахи. Жили по восьмеро в кімнатах на 10 "квадратів", — розповідає 48-річний Ігор Максимів, заступник начальника обласної поліції. — Спали на матрацах. Усюди був бруд і розкидані речі. У людей забрали паспорти й телефони. Певно, родичі думали, що ізоляція допоможе. Платили за перебування в центрі від 1,5 до 5 тисяч гривень. Лікування мало тривати від шести місяців до року.

Медичних працівників у тих закладах не було. Ліцензії теж не мали. Були зареєстровані як громадська організація.

— Серед звільнених — три жінки з трьома дітьми віком 1,5, 7 і 9 років, — продовжує Максимів. — Вони малозабезпечені. Там були обслуговуючим персоналом. Від насильства не постраждали. Жили в кращих умовах.

Майбутні пацієнти дізнавалися про Центр із рекламних листівок, які роздавали на ринках, вокзалах, перехрестях. Із розклеєних оголошень на стовпах.

— Викрили шестеро організаторів — жителів Донецької області з підконтрольних територій, — говорить начальник кримінальної поліції 39-річний Ігор Мартищук. — Найстаршому 35 років, наймолодшому — 22. Троє з них уже сиділи за шахрайства, грабежі, втягування у злочини неповнолітніх. Двоє вживали наркотики.

Організаторів реабілітаційних центрів підозрюють у торгівлі людьми й незаконному позбавленні волі. Їм загрожує до 12 років в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «32 людини тримали у трудовому рабстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути