вівторок, 03 липня 2018 00:00

30 людей тримали у трудовому рабстві

У селищі Овідіополь на Одещині з трудового рабства звільнили 30 людей. Їх тримали на території консервного заводу "Асоль-Курган". Поліцію повідомив робітник, якому вдалося втекти.

— Нам обещали зарплату, проживание и трехразовое питание. А вместо этого даже за ворота не выпускали, — каже жінка на восьмому місяці вагітності. — Утримували гірше, ніж свиней. Грошей не платили. Медичну допомогу не надавали. Я — вагітна. Боліли нирки. То дали таблетку спазмалгону.

Люди мешкали у приміщенні барачного типу. В кімнаті стоять десяток металевих двоярусних ліжок, застелених ганчір'ям. Серед меблів — стільці та саморобні столи, обтягнуті плівкою. Вода для пиття та гігієни набрана у пластикові пляшки.

— Каждый день мы раскручивали банки со старой консервацией. Выбрасывали все в чан, перемывали тару, — розповідає один із бранців.

Після слідчих дій завод продовжив роботу. Охоронець підприємства запевнив — рабів у них не було.

— Люди працювати приїхали. А куди їм ходити? Жили на території заводу. Там столова є, годували їх тричі на день. Грошей не отримували, бо відробили тільки два тижні, — каже Віктор Нищик, працює на підприємстві шість місяців.

Робітників змушували працювати погрозами, кажуть у поліції.

— Умови були непридатні для життя. На людей тиснули морально, погрожували фізичним насильством, — каже Анатолій Білобородченко з прикордонної служби Одещини.

Поліцейські затримали головного технолога 59-річну Олену Артюшенко та двох робітників заводу ромської національності. Директор підприємства Борис Херсонський від коментарів відмовляється. Зареєстрований в Одесі. Є власником щонайменше восьми фірм. Серед них — кредитна спілка, агрофірма, фірма з видобутку граніту та будівельна компанія, що функціонує на Одещині й Вінниччині. Консервний завод заснували 1993 року. Працює сезонно, коли є овочі та фрукти. На цей період наймає робітників.

— Люди, яких узяли працювати, неблагополучні. Діватися їм було нікуди, — розповідає місцевий журналіст Роман Варшанідзе, 46 років.

— Два місяці тому їздили на завод. Там мала відбутися зустріч із китайським інвестором для розширення та збільшення потужностей виробництва, — каже Ігор Ільченко з Овідіопольської районної адміністрації. — Рабів там не бачили.

Зараз ви читаєте новину «30 людей тримали у трудовому рабстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути