Ексклюзиви
пʼятниця, 30 березня 2018 07:45

2-річну Вероніку Єсипенко закатували до смерті

Автор: www.STB.UA
  Галина Єсипенко півроку квартирувала з двома дітьми в односельця Назара Красулі. Чоловік бив і знущався з її доньок. Молодша померла від побоїв. Старша перебуває під наглядом лікарів
Галина Єсипенко півроку квартирувала з двома дітьми в односельця Назара Красулі. Чоловік бив і знущався з її доньок. Молодша померла від побоїв. Старша перебуває під наглядом лікарів

У селі Мильники Ніжинського району на Чернігівщині 35-річний Назар Красуля кілька місяців катував дітей знайомої Галини Єсипенко, 24 роки, — 2-річну Вероніку та Діану, 5 років. Молодша померла від набряку головного мозку 20 березня. Її сестру забрали до лікарні.

За тиждень біля райдержадміністрації в Ніжині на мітинг зібралися до ста людей. Вимагали звільнити чиновників місцевої соціальної служби, які не запобігли трагедії.

— Жах для дітей почався восени торік. Тоді з мамою поселилися в хаті Назара Красулі та його цивільної дружини Марини Дайдешан, — каже громадський активіст Олександр Максимець, 30 років. — Жінка, яка понятою була, мало не зомліла, коли оглядали тіло Вероніки. У дитини порваний рот, обпалені статеві органи. З них виймали бички від цигарок. Руки покручені. Видно, були переламані й зросталися без гіпсу. Травма спини, через яку не могла ходити. У старшої дівчини вирвані коси, численні шрами, опіки та рани. Важить 13 кілограмів. На попі рубці, ніби після операції.

Назар із Мариною мають сина 6-річного Захара.

— Його Красуля не чіпав. Лише над Галіними дівчатами знущався. Ще й Захара направляв, щоб їх бив, — говорить Максимець.

Галина із старшою сестрою та молодшим братом виховувалися в інтернаті. Потрапили туди після смерті баби. Мати випивала, батько помер. 2014 року вийшла заміж за Ігоря Єсипенка, жила в його хаті. Він помер у серпні торік. Родичі чоловіка попросили жінку вибратися. Восени пішла квартирувати до Красулі.

— Галина була на контролі соціальних служб від народження старшої доньки. Восени торік покинула дітей на чужих людей, поїхала в місто розважатись. Я знайшов дівчат. Були в літньому одязі. Відвіз у районну лікарню. Галина їх звідти вкрала. Оселилась у Красулі. Думала, їх там не знайдуть, — розповідає сільський голова 57-річний Анатолій Рибка. — Назару вигідно було, щоб вони там жили. Галина гарні гроші на дітей получала. Разом пропивали.

— Там не хата, а притон. Назар має судимості — дві за крадіжки, одну за зґвалтування. Жінка його теж судима. З Ніжина в село переїхали років чотири тому. З того часу почалися масові крадіжки в людей. Цигани вночі до них їздять, щось загружають-вигружають, — додає Олександр Максимець.

Красулю арештували на 60 діб без права на заставу. Громадські активісти вимагають перекваліфікувати справу на "умисне вбивство".

— Назару найняли трьох адвокатів. Хочуть зробити так, ніби дівчину вдарив його син 6-річний Захар, спустити справу на тормозах. Хто за цим стоїть — невідомо. У Красулі рідна сестра в Ніжині магазин ритуальних послуг тримає. Може, вона платить, — припускає Максимець. — Матір Вероніки слід притягнути до відповідальності як співучасницю. Коли дитина померла, вона збрехала, що в доньки трапився напад епілепсії. Із соціальної служби приїжджали до Єсипенків із перевіркою в грудні торік — на прохання сільського голови. До хати їх не впустили. То вони розвернулися і поїхали геть. Тільки через три місяці подали документи до суду на позбавлення батьківських прав. Увесь цей час Галина отримувала соціальні виплати. На яких підставах? Адже навіть житлові умови не обстежили. Сусіди чули, як діти плакали, але нічим не допомогли. Коли намагались зайти до Красулі у двір, на них спускали алабая.

Чиновники звинувачення відкидають.

— Родина зареєстрована в Ніжині, а жила в Мильниках. Тому працівники служби не мали змоги постійно слідкувати за ними, — пояснила Наталія Рацин, начальник служби у справах дітей Ніжинської міської ради.

Проти Галини Єсипенко відкрили провадження за злісне невиконання батьківських обов'язків. Їй загрожує до п'яти років за ґратами. Діана лишається в лікарні, нею опікуються активісти.

Зараз ви читаєте новину «2-річну Вероніку Єсипенко закатували до смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути