пʼятниця, 01 лютого 2019 07:50

20-річна Ірина Дворецька замерзла в лісі

— Страшно уявити, як наша Ірочка помирала. Її замерзлою в ямі посеред лісу знайшов батько. Стояла з відкритими очима. Руки були затиснуті в кулаки, тяглася ними вгору. Може, хотіла дотягнутися до сосни, щоб урятуватись. Але не змогла, — плаче 39-річна Надія Кипчук із села Саливонки Васильківського району на Київщині.

Розповідає про племінницю 20-річну Ірину Дворецьку із села Рудня-Хочинська Олевського району на Житомирщині. Була студенткою четвертого курсу Новоград-Волинського медичного коледжу. Друга донька в сім'ї 48-річного Якова та 44-річної Людмили Дворецьких. Подружжя має ще 25-річну Наталію та Діану, 10 років.

8 січня о 3:55 Ірина сіла в автобус сполученням Копище — Житомир, аби поїхати в районну лікарню до матері. За два дні Ірину Дворецьку знайшли в лісі поблизу села Перга. Померла від переохолодження внутрішніх органів, кажуть експерти.

— Мати Іри два тижні лежала в лікарні із запаленням легенів. Легше не ставало, збиралася рідина, — розповідає Надія Анатоліївна. — Того дня о сьомій ранку її "швидкою" мали везти в область, а Іра їхала супроводжувати. Більше не було кому. У старшої Наталки 6-місячна дитина. А Яша господарство порає, на роботу ходить. Ірочка виїхала першим рейсом. В автобусі обнаружила, що забула гроші. Розповідають, водієві телефон у заставу пропонувала, аби довіз. Він не схотів. Сказав, як нема грошей — нема чого їхати.

За квиток до Олевська мала заплатити 24 грн.

— Іринка приїхала додому на канікули. Старалася мені в усьому допомогти, аби я відпочила, — згадує сестра Наталія. — У Різдво зустрілася з друзями. Я телефоном уточнила, чи таки поїде з матір'ю в Житомир. Запевнила, що так. І гроші має — наколядувала. Я не спала, чекала її. Вона прибігла серед ночі в гарному настрої. Швидко збиралася. За кілька хвилин уже стояла біля виходу. Взяла сумочку й рюкзак. Пізніше знайшла ту сумку в коридорі з відірваною лямкою. У ній були гроші, пляшка води. Могла не помітити, як згубила.

Наталія була останньою, хто говорив з Іриною. Спілкувалися телефоном о 4:30.

— Хотіла спитати, чи все добре. Сестра сказала, що йде по трасі додому. Голос був спокійний. Подумала, що не встигла на автобус і повертається, — продовжує сестра. — Якби знала, що вона далеко, хтось із родичів виїхав би за нею. Після тої розмови я задрімала. О сьомій ранку знову набрала сестру, вона не відповідала. У мами її теж не було.

Рідні одразу кинулися на пошуки Ірини.

— Обдзвонювали друзів, їздили селами. За два дні Яша знайшов її по слідах на снігу. Своїми руками вирубував дитину з льоду, — говорить Надія Анатоліївна. — У поліцію теж зверталися. Але там ніхто не шевелився. Сказали, чекайте три доби. Навіть як Ірочку знайшли, їхнього приїзду ждали 3,5 години. Лише коли історія набрала розголосу, слідчі почали опитувати свідків, водія.

Від зупинки з Перги до Рудні-Хочинської близько 4,5 км. З обох боків дороги — ліс, будинків немає. Якщо йти лісовою стежкою, можна скоротити 1,5 км шляху. Ірина знала місцевість. Але в темряві могла звернути не на ту стежку, припускають рідні.

— Там болота. Багато бобрових ходів, заповнених водою. Навіть зимою повністю не промерзають, — додає Надія Кипчук. — У таку яму Ірочка і провалилася. Дістали її в одному черевику, другий застряв у кризі. Телефон був при ній, справний. Чому нікому не подзвонила — не знаю. Певно, розгубилась.

У смерті дівчини рідні звинувачують водія. Одна з пасажирок розповіла, що він сказав їй виходити з автобуса.

— Я сиділа на другому місці за водієм, чула його розмову з дівчиною, — розповідає 25-річна Тетяна, прізвища просить не вказувати. — Вона довго не передавала за проїзд. Шукала гроші в рюкзаку, просила зачекати. Водій сказав: або плати, або виходь. Дівчина дістала телефон. Може, дзвонила чи писала кому. На зупинці "Перга" водій зупинився забрати пасажира. У цей час вона вийшла з маршрутки. Пасажири були сонні. Подумати не могли, що таке станеться.

За кермом автобуса був 41-річний Олег Желінський. Понад 10 років працює у підприємстві "Рім-Богдан". Керівництво провело службове розслідування.

— Водій і кондуктор, які працювали того дня на рейсі, дівчину не висаджували, — каже керівник фірми-перевізника Богдан Рисич. — Вона не могла знайти гроші за проїзд. Коли автобус під'їхав до зупинки "Перга", один пасажир зайшов до автобуса. Другий — попросив відкрити багажник, щоб покласти сумку. Коли водій повернувся, дівчини вже не було. Кондуктору вона теж нічого не говорила. Не просилася в борг доїхати, чи віддати під заставу телефон — як розповідають. У салоні було дев'ять пасажирів.

На підприємстві підтвердили інформацію, що Желінський є учасником двох смертельних аварій. 2014-го він за кермом цього ж автобуса наїхав на 15-річну велосипедистку в селі. Водія визнали невинуватим. Згодом власним авто збив жінку в Житомирі. Ознак складу злочину не виявили.

Смерть Ірини Дворецької розслідують за статтею "умисне вбивство".

— Після поширеної у соцмережах інформації поліцейські повторно допитали свідків, — каже Алла Ващенко з обласної поліції. — Неопитаними лишилися троє пасажирів. Двоє з них зараз не в Житомирській області, один — за межами України. Із тих, кого опитали, — ніхто не підтверджує, що між водієм та пасажиркою був конфлікт. І що дівчину змусили вийти з автобуса. Водій і кондуктор проходять у справі як свідки.

Ірина після навчання хотіла працювати масажистом, за словами друзів. Перед Новим роком закінчила курси масажу.

Поховали Ірину Дворецьку 12 січня в рідному селі.

64 людини померли в Україні від переохолодження з 12 грудня 2018-го по 8 січня, за даними Міністерства охорони здоров'я. Ще 1037 осіб за цей період отримали переохолодження й обмороження і звернулися в лікарні. Найбільше постраждалих серед жителів Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Київської та Одеської областей.

Розбиратися з неплатниками мають поліцейські

Змусити людину вийти з громадського транспорту не мають права ні водій, ні кондуктор. Як і змушувати платити штраф за безквитковий проїзд, — каже юрист 43-річний Антон Зубков.

— Розбиратися з неплатниками мають поліцейські. За потреби, скласти на пасажира адміністративний протокол. Через суд стягнути плату за проїзд зі врахуванням штрафу. Але спершу мають перевірити водія — чи належним чином зареєстрований, має ліцензію на перевезення.

Коли ж водій починає кричати, погрожує чи лізе з кулаками до пасажира — поліцію слід викликати для нього. Коли безбілетник добровільно залишає салон, порушення з боку водія немає. Про залишення в небезпеці можна говорити, лише коли будуть установлені всі обставини інциденту. І що саме дії водія призвели до смерті людини. За це можуть ув'язнити до восьми років.

Зараз ви читаєте новину «20-річна Ірина Дворецька замерзла в лісі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути