середа, 20 січня 2010 22:22

18-річна киянка померла після аборту у приватній клініці

"Столица, ХХІ век, современная клиника с новым оборудованием, а молодой человек умирает. Что тогда говорить о селах", — зітхає киянка Леся. Торік у вересні вона поховала молодшу 18-річну сестру. Та померла після аборту.

Леся з сестрою Катериною Григор"євою (ім"я та прізвище змінене на прохання родичів. — "ГПУ") і матір"ю жили у квартирі на вул. Дубового. Улітку Катерина закінчила технікум, отримала спеціальність бухгалтера, зустрічалася з однолітком, планували зіграти весілля.

— Катя завжди казала, що діти мають бути заплановані, — розповідає Леся. — "Раніше 22 народжувати не буду", — повторювала. Однак у вересні завагітніла, нам не сказала. Якби ми знали, то відговорили б від аборту.

21 вересня Катерина пішла у приватну гінекологічну клініку "Гінультрамед" у Дніпровському районі. Їй зробили аборт.

— Увечері Катю тіпало, — продовжує Леся. — Трусилися руки, коли підігрівала їжу. Її нудило, рвала. Так і не поїла, однак не зізнавалася. Усю ніч мучилася, уранці на роботу не пішла. Потім стала втрачати свідомість. Викликала таксі, щоб поїхати в клініку. Осліпла, доки їхала. Не могла розрізнити купюри, щоб розрахуватися. У клініці лікар Олександр Кравець поклав її під крапельницю, щоб збити температуру і підняти тиск. Уже потім ми знайшли в шафі термометр, де була зафіксована температура 39,6 градусів.

Жінці не покращало. Доктор викликав "швидку", і хвору відвезли до реанімації міської лікарні N12. Поставили діагноз — інфекційне запалення черевної порожнини. Увечері до медзакладу приїхав хлопець Катерини. Сповістив рідних.

— Ми схопили гроші і поїхали, — пригадує Леся. — Лікарі збили Каті температуру, підняли тиск. Але не розуміли, чому їй ставало гірше. Нас запитали дозволу на операцію. О другій ночі її повезли в операційну. Вона усміхнулася і помахала рукою. За дві години, коли вивозили назад, її очі дивилися у стелю. Уже не дихала.

Медики не пускали до хворої родичів.

— На третій день після аборту до нас підійшов лікар Кравець, — продовжує Леся. — Я сам, каже, оплачу два дні лікування, по 400 доларів. "А далі?" — питаємо. "Далі подивимося. Шанси на життя 50 на 50".

На п"ятий день після аборту Катерина померла.

— Кравець відкликав нас убік, — каже Лілія. — На його очах пішли сльози. "Не розумію, чому так вийшло. У мене 20 років стажу. Ще три жінки постраждали, але вони в легкій формі. Вона одна в тяжкому стані". Нас не пустили попрощатися з сестрою.

Серце жінки зупинилося вперше о 23.00. Її врятували. За 45 хв. стало вдруге і назавжди.

— Уранці ми приїхали на впізнання, — каже Лілія. — Тіла вже не було. Вийшов головний лікар реанімації та головний хірург. "Извините, так вышло", — і все. У морзі сказали, що смерть настала через те, що в судини потрапило повітря.

За фактом смерті міліціонери порушили кримінальну справу. Перевірили клініку. Виявили, що Олександр Кравець не мав ліцензії та акредитації на проведення абортів.

Далі подивимося. Шанси на життя 50 на 50

— Знайшли ще чотири жінки, в яких були такі ж симптоми, як у загиблої, — каже 33-річний Валентин Зорба зі столичної міліції. — Зараз триває досудове слідство. Встановлюємо дійсну причину смерті. У будь-якому випадку відповідальність лежить на лікареві. Незалежно, хвора померла від інфекції чи це через знеболювальний препарат профол.

Григор"єви хочуть, щоб медика покарали.

Клініка Олександра Кравця продовжує працювати. Лікаря застати не вдалося. Його колеги обіцяли передзвонити, однак не зателефонували.

— Дівчина померла у 12-й лікарні, треба розбиратися з тими лікарями, —  каже його адвокат Сергій Антонов. — Повітря в судини могло потрапити тільки внаслідок зупинки крапельниці чи якихось медичних махінацій.

Зараз ви читаєте новину «18-річна киянка померла після аборту у приватній клініці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути