четвер, 03 червня 2010 05:18

15-річну дівчину зґвалтував і задушив на три роки старший друг

Автор: фото з родинного архіву Алєксеєнків
  Шкільне фото Ярослави Алєксеєнко в 9-му класі. На її портреті біля могили хтось приклеїв сердечко
Шкільне фото Ярослави Алєксеєнко в 9-му класі. На її портреті біля могили хтось приклеїв сердечко

У селищі Ромодан Миргородського району Полтавщини 10 травня поховали 15-річну Ярославу Алєксеєнко. Її зґвалтував і задушив Ярослав Стоян, 18 років. Траурна процесія розтяглася на 1,5 км.

7 травня Ярослава відзначала день народження. Зібралася компанія із 12 приятелів. У кафе "Іван да Мар"я" купили дві пляшки горілки і чотири пива. Поїхали в Сотницький гай до ставка, за 4 км від Ромодана. Випили. Потім взяли ще дві пляшки горілки.

Близько восьмої вечора поверталися у селище. Ясю мотоциклом віз Стоян.

— Вони впали. Ярослава обпекла ногу об вихлопну трубу, — говорить її дядько 45-річний Анатолій Павлик.

Батьки хлопця розлучилися. Мати пішла жити до баби. Будинок біля клубу поділили. В одній частині мешкає батько, в іншій іноді ночував Ярослав. Компанія продовжила гулянку в нього. Увечері пішли до клубу, а Ярослава залишилася в хаті — у неї боліла обпечена нога.

Близько десятої вечора їй на мобільний подзвонила мати Оксана Алєксеєнко, 38 років. Вона в цей день працювала у нічну зміну. Розбірливо почула слово "мама". Потім у дочки розрядився телефон. Зателефонувала племінниці Дарині. Та запевнила тітку, що в них усе добре.

Дарина мала забрати сестру, вертаючись із танців. Але двері хати були зачинені. Вони з дівчатами довго стукали і вирішили, що Яся пішла. Але додому та не повернулася.

Пізніше Ярослав Стоян розкаже слідчим, що він зґвалтував дівчину і задушив. Зняв сережки, витягнув гроші з гаманця. Плями крові на футболці і штанях заправ. Близько одинадцятої ночі відтягнув тіло до смітника і вкинув у розвалену яму погреба. Прикидав гіллям. Туди жбурнув і рюкзак та речі дівчини. Повернувся на дискотеку. Люди бачили, як потім катався селищем на своєму "Мінську". О другій ночі приїхав до бабусі і там заночував.

Оксана Алєксеєнко запідозрила Ярослава. Він уникав розмови, не відповідав на запитання. Мовчки лагодив у дворі мотоцикл. А години за 3 віддав телефон Ярослави, який нібито знайшов у квартирі. Пригадав, що вона сіла до якихось людей в автомобіль і поїхала.

Наче казала, що збиралася до знайомих у Київ чи Харків. Ромодан — це вузлова залізнична станція.

9 травня Оксані подзвонила односельчанка. Сусіди побачили біля смітника рюкзак. Припустили, що це Ясин.

— І рюкзак дочки, і її туфель я зразу пізнала, — пригадує мати.

У нас ніхто не вірить, що Ярослав зробив це сам

Прочесали чагарник.

— Серед сміття помітив щось схоже на лікоть. Під гіллям у ямі побачив дівчину. Вона лежала догори ногами, — розповідає Анатолій Павлик. Він до пенсії працював у міліції. Слідчі приїхали двома машинами з трьома собаками. Ті показали дорогу від хати Ярослава Стояна до смітника.

Підозрюваний спочатку не зізнавався у вбивстві. Говорив, що був на дискотеці, ночував у бабусі.

— Міліціонери приїхали до її хати. Мене запросили пойнятою. У сараї біля тумбочки лежала скручена бомажка, обгорнута рибацькою резинкою. Із неї виглядали крючки, — згадує Раїса Носенко. — Слідчий до мене: "Бачите?" Кажу: "Бачу. Крючки стримлять". Він розгорнув бомажку, а там маленькі сережки Ясі.

Ярославові Стояну висунули обвинувачення — вбивство з корисливих мотивів та зґвалтування. Йому загрожує позбавлення волі від 12 років. Зараз перебуває у СІЗО в Полтаві. У камеру попросив священика для сповіді.

Він навчався у Кременчуцькому військовому ліцеї. 10 травня мав здавати останній екзамен. У лютому йому вирізали апендицит. Яся його доглядала. Вони дружили з дитинства.

Дівчина грала на фортепіано. У червні мала закінчити музичну школу.

— У неї дуже гарний голос був. На 8 березня в клубі співала "Мамину хатину", то у людей сльози виступили на очах, — розповідає Марина Кравченко, подруга Ярослави. — Була общітєльна. Як бачила, що в когось поганий настрій, старалася розвеселити.

Оксана Алєксеєнко працює на залізничній станції. Яся була єдиною дитиною у сім"ї. На цій самій станції працює і мати Стояна. У нього є сестра-семикласниця.

— У нас ніхто не вірить, що Ярослав зробив це сам. Є такі, що дурь (наркотики. — "ГПУ") продають малолєткам. Вони можуть бути причетні. Алкоголем там однозначно не обійшлося, — вважає місцевий. Називатися відмовляється.

Зараз ви читаєте новину «15-річну дівчину зґвалтував і задушив на три роки старший друг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути