четвер, 11 лютого 2010 07:25

14 машин вибухнули на паркінгу

Автор: фото: Іван МОСКАЛЬ
  Рятувальники біля задимленої будівлі торговельного центру ”Шок” у Вінниці. Паркінг центру спалахнув 5 лютого
Рятувальники біля задимленої будівлі торговельного центру ”Шок” у Вінниці. Паркінг центру спалахнув 5 лютого

Вінницею від понеділка ходять чутки, що меблі з магазину торговельного комплексу "Шок" продаватимуть із великими знижками. У п"ятницю зранку на парковці цього гіпермаркету вибухнув мікроавтобус "газель". Від нього полум"я перекинулося на 10 легковиків і три мікроавтобуси. Ще шість автівок обгоріли частково. Дим поширився на п"ять поверхів центру.

— Уночі підприємець Микола Побережець привіз "газеллю" в магазин меблі з Хмельницького, — розповідає охоронець Анатолій Цимбал. — Розвантажувати машину прийшли перед восьмою ранку, гріли мотор. Авто працює на газі й бензині. Пальне витекло і вибухнуло. Намагалися тушити своїми вогнегасниками.

Рятувальники прибули до "Шоку" о 8.40.

— На наших очах машини вибухали одна за одною, — пригадує Олександр Кутовий з обласного управління з надзвичайних ситуацій. — Горіла проводка, утеплювач, ескалатори. Через густий дим нічого не було видно. Ліфтовими шахтами дим пішов на інші поверхи.

— Воду качали з 34-ї школи, що десь за кілометр, — розповідає очевидець В"ячеслав. — На це пішла уйма часу.

Перед палаючим магазином зібрався натовп вінничан. Серед них були власники  пошкоджених автомобілів. На парковці залишали транспорт люди, які живуть неподалік.

— Вони мало не плакали. Просили врятувати машини, — розказує вінничанин Василь Кобець. — Рвалися всередину. Нам довелося стримувати їх. Кричали: "Хто нам заплатить компенсацію?"

Підприємець Микола Побережець потрапив до обласного опікового центру. У нього обпечені голова та руки. Власник "газелі" втік. Увечері 6 лютого його затримала міліція. Він дає свідчення.

Торговельні зали від парковки відділяла протипожежна стіна. Це врятувало товар від вогню. Однак він закоптився. У "Шоці" торгували меблями, будівельними матеріалами і сантехнікою.

Спеціалісти з"ясовують, чому не спрацювала система протипожежної сигналізації, визначають збитки. Керівник гіпермаркету подію не коментує. Доки не з"ясовані причини, компенсацій власникам авто не гарантують.

"Шок" відкрили 19 грудня 2009 року. Його загальна площа 16 тис. кв. м, підземна парковка розрахована на 400 автівок. Експерти обраховують вартість будівництва комплексу у $8–10 млн.

У місті кажуть, що "Шок" побудував і подарував сину на весілля один із керівників Вінницької облдержадміністрації.

Зараз ви читаєте новину «14 машин вибухнули на паркінгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути