
— Цього року на дачі мала жовті кавуни. Сорт називається Жовтий дракон, — каже 49-річна Олена Гавриленко із селища Красятичі Поліського району Київської області. — Зовні він смугастий, а всередині — жовтий м'якуш. На смак, наче мед.
Жовтий дракон — ранній, визріває за два місяці. Важить 4–5 кг.
— Є сорт з удвічі більшими плодами — Голден Грейс. Дозріває на два тижні пізніше. Не вдалося знайти. Пошукаю наступного року.
Рослині не потрібен спекотний клімат. Нормально почувається при зниженні температури.
— Взяла ще в сусідки кавун Піч. Стигне раніше, ніж Дракон. Смак нагадує персик. М'якуш у нього рожево-оранжевий, ніжно-солодкий.
Жовті кавуни зовні майже не відрізняються від звичайних. Форма ягоди така ж, шкірка — тонша. Не виростають такі великі, як червоні.
— Насіння спочатку пророщую. Щоб легше проклюнулося, додаю у воду стимулятор росту.
Після появи ростків розкладає по насінині на глибину 3 см в контейнери із землею. Обприскує водою і ставить у тепле приміщення. На город висаджує через місяць. Головне, щоб минули заморозки. Викопує ямки, на дно кладе перегній і солому. Зверху трохи прикриває ґрунтом, висаджує розсаду і засипає решту землі.
— Двічі на тиждень сапаю грядку. Так у посуху до коріння краще доходить повітря, а в непогоду — воно не загниває.
Підживлюють баштан двічі на місяць.
— Особливо це потрібно в час цвітіння і на початку зав'язування. Для кавунів у 10 літрів води розчиняю по 5 грамів сульфату калію й аміачної селітри, 10 грамів суперфосфату.
Коли кавун виростає розміром із середнє яблуко, прищипує пагони на відстані 15–20 см від ягоди.
— Так наливатиметься плід, а не ростимуть вусики.
Кавуни дозрівають наприкінці серпня. Зриває їх, коли мають блискучу шкірку й суху плодоніжку.
Коментарі