Зелень петрушки, кропу, базиліку та цибулі можна вирощувати на підвіконні. Для цього треба насіння, декілька кілограмів землі, ящики і настільні лампи. "Домашній город" найкраще розводити у південній кімнаті. Зелені треба дати світло і свіже повітря.
45-річна киянка Олександра Дем"яненко років десять холодної пори року вирощує зелень на підвіконні.
— Без свіжої зелені взимку вже не можу. Вона незамінна для організму. Та й прикрасить будь-яку страву. А мороки зовсім небагато, — каже жінка.
Для городу на підвіконні чоловік Олександри Дем"яненко, Михайло, зробив дерев"яні ящики. Вони розширені догори, 40–50 см завдовжки, 25–35 см завширшки і заввишки сантиметрів 15. Якщо таких немає, жінка радить купити пластмасові прямокутні контейнери для квітів. Їх продають у садівничих та господарчих магазинах.
Дем"яненки живуть в однокімнатній квартирі. Місця для ящичків небагато. Тому Олександра встановлює їх у два яруси. Залишає між ними 30 см, щоб зелені було куди рости.
— На дно ящичка кладу дренаж з гравію чи крупного піску і засипаю землею з присадибної ділянки. Можна купити поживну ґрунтово-торф"яну суміш, — продовжує городниця.
Петрушка на підвіконні проростає неохоче
Насіння кропу та базиліку вона висіває у вологий ґрунт. Присипає сантиметровим шаром землі і трохи утрамбовує. Через два тижні зелень почне сходити, а за три-чотири її можна буде зривати та використовувати на кухні.
— Але взимку рослинам не вистачає світла. Можна обійтися звичайними настільними лампами. А краще — підвісити продовгуваті люмінесцентні, — радить Олександра Іванівна.
Петрушка на підвіконні проростає неохоче. Полтавка Віра Апоніна, 43 роки, перед висіванням промиває насіння у гарячій воді. На два дні залишає його мокрим у марлевому мішечку в теплому місці. Кілька разів на день промиває гарячою водою. Після такої обробки насіння проростатиме значно краще.
— Петрушка не дуже любить кімнатний клімат, і морозів не боїться. Тому погожими днями виставляю ящики на декілька годин на балкон, — додає Віра Миколаївна.
Жінка також вирощує крес-салат та гірчицю. Каже, вони сходять набагато швидше, ніж будь-яка інша зелень. Щоб мати свіженький салат, треба трохи утрамбувати та полити землю, рівномірно висіяти насіння та злегка окропити його водою.
— Тримаю контейнери у тіні, поки насіння не зійде. Кожні два дні підливаю води. Потім виставляю на підвіконня, де багато світла. Далі треба тільки поливати, і вже за два-три тижні матимете зелень салату, — розповідає Апоніна.
Ріпчасту цибулю вирощують у чистій воді. Воду наливають у глибоку посудину. Зверху кладуть сітку чи фанеру з невеликими отворами для корінців.
— Щоб рослина не загнила, її корінці мають лише трохи торкатися води. Зелене пір"я виросте швидше, якщо спочатку залити цибулину теплою водою (45 градусів) і тримати цілий день. Потім зняти мокре лушпиння і поставити у воду, — розповідає киянка Валентина Щербак, 42 роки. Її сім"я любить додавати зелену цибулю у страви. Зелень росте на підвіконні до початку весни.
Жінка порадила до появи корінців міняти воду вранці та ввечері. Потім раз на день. Окрім того, корінці й посудину треба регулярно промивати під струменем води.
Базилік допомагає при бронхіті
Зелень кропу містить вітаміни, мінеральні речовини, макро- і мікроелементи. Рослина поліпшує апетит, сприяє кращому травленню та має заспокійливу дію. Кріп корисний людям, що мають хвороби серця.
Подібні властивості має петрушка. У ній багато вітамінів А, С та каротину. Особливо корисна для шкіри, бо вітамін А ще називають "вітаміном краси".
Покращить настрій і зміцнить життєвий тонус зелень базиліку. Він корисний при розумових навантаженнях. Базилік також застосовують при бронхітах.
Грядка на підвіконні обійдеться у 20 гривень
Витрат на зимову грядку небагато. Якщо землю привезти зі своєї ділянки і власноруч зробити ящики, доведеться купити лише декілька упаковок насіння по 50 копійок чи по гривні. Без підручних засобів на зелене підвіконня треба витратити приблизно 20 грн. Пакет поживного ґрунту обійдеться у 2–6 грн. А пластиковий ящик, залежно від розміру, коштує 5–15 грн.
Коментарі