понеділок, 04 червня 2018 06:11

Виноград Зірниця дає півторакілограмові грона

Автор: www.berrys.guru
  Виноград Зірниця має ягідки янтарно-жовтого кольору розміром із п’ять копійок, але довгастої форми
Виноград Зірниця має ягідки янтарно-жовтого кольору розміром із п’ять копійок, але довгастої форми

— У червні беруся за щеплення винограду. Без нього немає шансів на гарний урожай. На лозах відрізую верхівки паростків, щоб до них доходило більше поживних речовин. Обрізаю після вусиків, залишаючи п'ять листків після другого грона, — каже Юрій Павлов, 61 рік, із села Полиці Володимирецького району Рівненської області.

— Не даю лозі вирости більш як на 2,5 метра, бо вона може погнати аж до 6 метрів. Тоді й грона будуть повільніше дозрівати, а в ягодах накопичуватиметься менше цукру. Завдяки обрізуванню ягоди виростають більшими і солодкими, рідше тріскаються і менше гниють, — продовжує Павлов.

Також літом робить пасинкування, обрізає зелень, яка не потрібна для дозрівання винограду. З червня по серпень вищипує вуса та пасинки в пазухах листків. Так рослина віддасть усі сили на врожай.

— Поки дочекаюся першого винограду, то можна зійти слиною. Зазвичай минає три-чотири роки, але я навчився пришвидшувати процес. Саджу весною і цього ж року вже їм ягоди.

Відгинає від куща довгий пагін, відміряє 50 см, пригинає до землі і присипає ґрунтом. Кінець притискає камінцем чи грудкою землі. Верхівка має стирчати з ґрунту. Її прив'язує до кілка, щоб мала сили тримати грона. Через місяць відрізує від куща і пересаджує на нове місце. Тоді вже у саджанця сформована коренева система і він не пропаде.

— Щоб для рослини було менше стресу, наливаю не менше 30 літрів води. А потім повторюю це раз на тиждень. Після кожного поливання ґрунт навколо куща просапую. Мульчую сіном чи соломою, щоб не утворилася кірка. Без цього рослина призупинить ріст.

На другий рік біля саджанця встановлює кілки і натягує горизонтально дріт. До нього прив'язує лозу. Так вона буде краще освітлюватися та провітрюватися.

— Одним із перших дозріває виноград Зірниця. У нього вегетаційний період триває 105–110 днів. Урожай виходить неабиякий. Грона важать до півтора кілограма. Кожна ягідка янтарно-жовтого кольору виростає розміром із 5 копійок, але довгастої ­форми.

Сорт Зірниця вважається молодим. Його 20 років тому вивів Віктор Крайнов із винограду Талісман і Кишмиш променистий. Через два роки новий сорт дав перший урожай.

Квітки двостатеві. Запилюється добре. Ягоди не схильні до гниття чи розтріскування.

— З виноградом Зірниця треба не пропустити пік дозрівання, інакше ягоди швидко зсихаються і стають схожими на родзинки.

Виноград стійкий до хвороб, особливо мільдью. Від неї зазвичай листки всихають, а ягоди починають гнити. Хвороба нагадує борошнисту росу. Листки обпадають, кущ оголюється і може пропасти.

Зараз ви читаєте новину «Виноград Зірниця дає півторакілограмові грона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути