понеділок, 26 серпня 2019 07:16

Виноград Талдун переживає 27-градусний мороз

Автор: ФОТО надане Віктором Осипенком
  Виноград Талдун вивів запорізький селекціо­нер Михайло Гречко з двох сортів: Талісман і Дунав. Грона важать більше кілограма
Виноград Талдун вивів запорізький селекціо­нер Михайло Гречко з двох сортів: Талісман і Дунав. Грона важать більше кілограма

— За літо вибираю виноград, а на осінь його висаджую. Так зробив і торік, то вже цього року радію ягодам. Вибрав сорт Талдун і Леді Патриція. В обох продовгуваті ягоди, тільки в першого малинові, а в другого білі, — розповідає Віктор Осипенко, 60 років, із міста Гайворон Кіровоградської області.

Обидва сорти солодкі з легкою кислинкою. Ягоди по 18–20 г кожна. Не тріскаються при дозріванні. Сорт Леді Патриція дозріває за 130 днів. Грона важать до 1 кг. На третину важчі виростають грона у винограду Талдун. Вони відносяться до неукривних, витримують узимку до –27°С. Якщо в регіоні холодніше, то можна перестрахуватися. Виноград зняти з опори, пригнути до землі й укрити плівкою і лапником.

— Сорт Талдун сподобався не тільки красою грона, а ще й тим, що він — український. Вивів його запорізький селекціонер Михайло Гречко. Так назвав виноград через сорти, з яких його створили. "Батьками" є Талісман і Дунав. Талдун поспіває на два тижні раніше, ніж попередники. За 100 днів можна зривати врожай. Також солодкий на смак і має витягнуті ягідки.

Висаджує виноград до заморозків, наприкінці вересня. За зиму ґрунт ущільниться, виноград добре прийметься. Лоза має бути коричневого кольору, мати не менш як п'ять корінців по 3 мм. Викопує яму для посадки діаметром 80 см і завглибшки 60 см. Верхній родючий шар землі засипає на дно та змішує з перегноєм. Ставить саджанець, розправляє корінь і засипає землею. Наверх — нижню, менш родючу землю.

— Важливо точно повторювати такий порядок дій. Бо в неправильно посадженого винограду не тільки затримується ріст і початок плодоношення, а й втрачаються закладені сортові характеристики. Кущ дає менше ягід і замерзає взимку.

Навесні з саджанця відгортає верхній шар землі. Рослину накриває пластиковою пляшкою. Бо буває вдень тепло, а вночі ще заморозки.

— Виноград більше страждає не від шкідників, а від грибкових хвороб. Його обприскую кілька разів за сезон. Навесні та влітку. Кидаю столову ложку нітроамофоски у 10-літрове відро води. Окремо змішую препарат парацельс за інструкцією. Перемішую все в обприскувачі й оброб­ляю. Якщо навесні не обробили лозу від кліщів, у цю суміш обов'язково треба додати препарати-акарициди. Підійде будь-який, головне — зі спеціалізованого магазину. Кліщі шкодять лозі, бо порушують фотосинтез листка. Той блякне та в'яне.

Зараз ви читаєте новину «Виноград Талдун переживає 27-градусний мороз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути