понеділок, 09 квітня 2018 07:41

У полікарбонатній теплиці на 10–15 градусів тепліше, ніж знадвору

Автор: www.polikarbo.com.ua
  У теплицю з полікарбонату висаджувати рослини можна навіть узимку
У теплицю з полікарбонату висаджувати рослини можна навіть узимку

— Мій свекор парничок зробив. Низенький, із метр заввишки. Дуже зручно. Накрив плівку — зняв. Висадив розсаду помідорів, перцю. Вже й розсадив. Як рослини підростуть і справжнє тепло піде — плівку піднімає й овочі так дозрівають. Набагато раніше врожай збирає. Приїжджаємо до нього в червні на салати, — розказує Тетяна Грищенко, 52 роки, з Броварів Київської області.

Сезон замовлень на теплиці — з кінця лютого до травня. Друга хвиля — у жовтні.

Теплиці з плівки — найдешевші. Щоправда, прослужать лише рік. Щоб плівку не порвали вітер чи град, слід брати щільну. Теплиця з полікарбонату довговічніша. Її не потрібно розбирати. Можна замовити готову у виробників.

— 10 років тому в дворі самотужки встановив теплицю арочного типу з полікарбонату. Досі служить, як нова, — каже Степан Митюк, 65 років, із с. Іркліїв Чорнобаївського району на Черкащині. — Каркас зварив із металевих прутів. Підлогу виклав плиткою. Провів освітлення й воду. У полікарбонатній теплиці на 10–15 градусів тепліше, ніж знадвору. Вона як термос. Коли на вулиці мінус 20, в ній 5 градусів тепла. І це без опалення. Скласти таку теплицю й висаджувати рослини можна навіть узимку.

Деякі майстри купують матеріал і монтують конструкцію самостійно. Полікарбонат досить легкий. Великий листок площею 25 кв. м важить до 20 кг.

— Найкращий варіант — каркас з оцинкованого профілю й сотовий полікарбонат, — розповідає В'ячеслав Полиньков, 37 років, менеджер із продажу конструкцій із полікарбонату з Києва.

— Не радив би брати китайський. У цього виробника завищена ціна й низька якість. Немає захисту від ультрафіолету. Гарантія всього кілька років. Вийде, як у примовці — скупий заплатить двічі. Звертайте увагу на сировину. Первинна вона чи вторинна. Вибирайте прозорий матеріал, що добре пропускає світло.

Популярним стає агроволокно або спанд­бонд.

— Воно таке легке, що не обов'язково споруджувати каркас, — каже Полинько. — Його вкладають на грядки, притискаючи по краях землею або кілочками. Спанбонд можна на тривалий час залишати на розсаді. Поливати просто зверху — матеріал прекрасно пропускає вологу, світло й повітря.

Агроволокно знімають тільки для прополювання. Продається матеріал рулонами. Найпоширеніша ширина — 1,6 м та 3,2 м.

Полікарбонат легко подряпати

Теплиці з полікарбонату миють водою зі шланга. Якщо прополоскати мильною водою — глянцева поверхня блищатиме, як нова.

— Полікарбонт — міцний матеріал. Витримує сніг, не кришиться від лютих морозів, не боїться злив і граду, — зазначає В'яче­слав Полиньков. — Навіть кинутий ненароком камінчик не пошкодить. Єдине, його легко подерти. Тому не перестарайтеся — не треба шкрябати чи терти його йоржиками. Це не сковорідка. Достатньо просто полити водою.

Зараз ви читаєте новину «У полікарбонатній теплиці на 10–15 градусів тепліше, ніж знадвору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути