понеділок, 23 березня 2020 07:35

У березні "будять" картоплю

Автор: ФОТО з сайта KZ.ALL
  Насіннєву картоплю два тижні прогрівають на сонці. Тонкі паростки обривають, бульби обробляють препаратом від жуків. Висаджують у добре прогріту землю
Насіннєву картоплю два тижні прогрівають на сонці. Тонкі паростки обривають, бульби обробляють препаратом від жуків. Висаджують у добре прогріту землю

— У березні на пробу ­витягаю насіннєву картоплю, хоча б кошик-два. Це такий ритуал, щоб "розбудити" її. Ще жодного разу не підвів, який би сорт не садила, — розповідає Зінаїда Сивопляс, 61 рік, із села Черепин Тетіївського району Київської області.

Витягує картоплю й висипає на плівку. На день залишає грітися на сонці, на ніч накриває. За два тижні з'являться грубі відростки по 2 см. Тоді обробляє від колорадських жуків препаратом "Конфідор максі". Змішує його за інструкцією у каністрі й обприскує бульби. Садить німецький сорт Гранада. Він невибагливий, стійкий до посухи й добре родить на будь-якому ґрунті. Має продовгуваті плоди вагою до 100 грамів. З куща збирає до 15 штук. З 1 га — 50 т.

— Картопля Гранада найкраща для смаження, бо не пригорає, — каже Зінаїда Сивопляс. — Вирізняється видовжено-овальною формою. Легко чистити, бо має тонку шкірку без глибоких вічок.

Садити картоплю у березні не слід, бо ще прохолодні ночі. Навіть якщо й тепло вдень, земля не прогрілася. На глибині 10 см температура має бути не нижче +8°C. Щоб поміряти її, копають ямку і ставлять термометр. Прогріта земля розсипається в руках.

— Картопля не проросте в холоді та при посусі. Вологи в землі мало, ще є надія на березневі дощі. Краще пригальмувати ріст паростків. ­Розкласти картоплю в коморі, тонкі проростки обламати. З них врожаю не вийде. Нові виростуть товстіші. Також слід викинути картоплю, що вкрилася сухою гниллю, — розповідає Микола Фурдига, 38 років, з Інституту картоплярства.

В умовах зміни клімату українцям треба переходити на посухостійкі сорти. Вони майже не реагують на нестачу вологи в повітрі та ґрунті. В інституті вивели такі — Княгиня і Случ.

— В Україні цього року бракує якісної насіннєвої картоплі, — додає Фурдига. — Перед купівлею слід перевірити сертифікати якості. Бо можна залишитися без грошей і хорошого насіння для наступного року.

Зараз ви читаєте новину «У березні "будять" картоплю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути