понеділок, 26 травня 2014 00:35

У червні зривають зеленці яблук і винограду

Автор: ФОТО: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Олександр Косюченко з Кам’янки на Черкащині видаляє зайві грона винограду, залишаючи на кожному пагонові по одному найбільшому
Олександр Косюченко з Кам’янки на Черкащині видаляє зайві грона винограду, залишаючи на кожному пагонові по одному найбільшому

Черкаський садівник 67-річний Валентин Кравченко у червні зриває частину зав'язі яблук.

— Щоб мати якісний урожай, плоди були великі, смачні, а дерево не надто виснажилося, кількість урожаю щороку треба регулювати, — каже садівник. — Сучасні сорти високоврожайні. Зав'язі стільки, що дерево не витримує.

Залишає найбільші плоди, правильної форми.

— У шести-семирічному віці яблуня Голден Делішес має давати близько 30 кілограмів якісних фруктів, — пояснює. — Плоди цього сорту середньої величини важать близько 150 грамів. Сто яблук важитимуть 15 кілограмів. Отже, на розвиненому, дорослому дереві залишу півтори, максимум дві сотні фруктів.

Яблуні сорту Граф Еззо більш рослі, врожайніші. Плоди до 200 г. З дерева можна зібрати близько 50 кг. Тому садівник залишає до 200 фруктів. Так само розріджує груші, сливи.

— У Європі, Америці садівники не шкодують грошей, наймаючи армії трудівників для видалення зайвих плодів. Хоч робота й забарна, але виправдана.

39-річний Олександр Косюченко, садівник із райцентру Кам'янка на Черкащині, наприкінці травня — на початку червня видаляє плоди на деревах і частину грон винограду.

— Шестирічний кущ винограду Лора має давати 20 кілограмів урожаю. Одне гроно важить у середньому кілограм. Отже, на кущі залишаю близько 20 грон.

Садівник каже: видаляти зайві грона слід наприкінці травня — на початку червня, як мине загроза заморозків.

— Цього року на початку травня були заморозки до мінус двох градусів. Частина винограду померзла, хоч і палив тирсу, — пояснює. — Тому не довелося взагалі проріджувати.

Видаляє так, щоб на кожному плодовому пагонові залишалося гроно.

— Інколи пагон викидає три й навіть чотири грона — залишаю одне. Воно добре визріє на початку серпня. Ягоди будуть великі й солодкі.

100 кілограмів яблук може дати 3-метрова яблуня. Від такого врожаю плоди дрібні. Дерево виснажиться і в зиму ввійде ослабленим, вразливим до хвороб. Наступного року зав'язі буде вдвічі менше.

Райки садять для декору і сухофруктів

50-річний Григорій Музика, завідувач науково-дослідної лабораторії дендропарку "Софіївка" у Черкаській області, радить садити декоративні яблуні.

— Їх рідко використовують як плодові, — каже Григорій Іванович. — У народі називають райками чи райськими. Наші діди робили з них сухофрукти, бо там багато пектинових речовин. Формувати крону можна як завгодно. Темно-рожеве листя навесні дуже гарно виглядає.

Рослини не вибагливі. Але треба вчасно обрізати й поливати. Вони поширені у Штатах і Канаді. Зимостійкі, посухостійкі та жаростійкі. Можуть бути декоративні та плодові. Продають три-чотирирічні саджанці, тому за рік-два цвістимуть, плодоноситимуть.

Аліна АРХИПЕНКО

Зараз ви читаєте новину «У червні зривають зеленці яблук і винограду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути