пʼятниця, 07 жовтня 2011 06:00

Урожай топінамбура збирають цілий рік

Автор: фото: Віталій Іванченко
  Валентин Дзима із Кам’янки на Черкащині показує корч топінамбуру. Бульбами годує півсотні нутрій
Валентин Дзима із Кам’янки на Черкащині показує корч топінамбуру. Бульбами годує півсотні нутрій

Житель райцентру Кам'янка на Черкащині 56-річний Валентин Дзима посадив на присадибній ділянці 2 сотки топінамбура. Годує ним 50 нутрій.

— Із жодної рослини немає такого врожаю, щоб можна було цілий рік годувати хазяйство. Буряки даю осінню, взимку, а якщо не зогніють, то ще й на початку весни. Та з ними стільки мороки — сій, сапай, копай восени, складай у яму, щоб не померзли. А топінамбур посадив два роки тому, то тепер тільки врожай збираю.

Валентин Дзима підкопує вилами кущ, витягає за бадилля з корінням. На ньому, як картопля, висять зо 30 бульб. Найбільші — із дитячий кулак.

— У вересні бульби ще були дрібні, бо тільки нав'язалися. Уже в грудні будуть завбільшки зі звичайну картоплю. Восени обов'язково треба зрізати зелене бадилля наполовину. Його добре їдять кози, кролі, нутрії. Якщо стебла залишити, тягнутимуть соки з куща. Тоді бульби не виростуть.

Топінамбур садять, як картоплю — на відстані 0,5 м між бульбами. Восени збирають лише частину врожаю. Решту залишають у землі. Топінамбур не мерзне взимку, не гниє у вологому ґрунті. Навесні викопують на корм худобі. У корчі залишають кілька дрібних бульб на розплід.

— Підкопнув куща, витягнув за бадилля й оббираю більшу. У середньому із чотирьох кущів викопую на 20-літрове відро. Його вистачає на одну годівлю. Позаминулої весни буряки погнили, то тільки й рятувався в березні топінамбуром, трави ще ж не було. Без нього довелося б на базарі корми втридорога куплять.

Топінамбур росте щільно, заввишки 3 м. У тінистих міжряддях не буває бур'янів. За солодкий смак коренеплодів рослину називають земляною грушею. Завезли в Європу з Америки. Дієтологи радять терти бульби в салати.

Зараз ви читаєте новину «Урожай топінамбура збирають цілий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути