середа, 22 серпня 2007 18:24

У Лідії Капустян вродила полуниця

34-річна Лідія Капустян із села Микулинці Літинського району в серпні продає полуницю на Привокзальному ринку у Вінниці. За півлітровий стаканчик просить 10 грн. Ягоди червоні, великі.

— Як заходжу на базар, покупці більше цікавляться не ціною, а де я їх назбирала і що то за сорт, — хвалиться Лідія. — Цього року вперше винесла на продаж у серпні. Купують залюбки. Відро продаю за 10-15 хвилин.

Три роки підряд жінка садить сорт "Сельва". Полуницю Капустян збирає двічі на рік. Перший — у травні, а другий — протягом серпня.

— Клубнікою засаджуємо близько 10 соток, — розповідає жінка. — Пересаджую щороку наприкінці серпня. Якщо весною садити, то вона вродить лише через рік, а так маю хороший урожай щороку. Цей рік у травні була посуха й ягоди були маленькі. А в серпні погода саме для хорошого врожаю. Другий урожай — всі ягодки одна в одну. Чоловік купив цей сорт у Києві неподалік ринку Петрівка три роки тому. Продавець дуже розхвалював його.

Чоловіка Лідії здивувало, що наприкінці серпня на кущиках розсади були ягідки.

— Тоді він узяв 20 корчів, — каже Капустян. — За корчик платив по дві гривні. За три роки кущі так розрослися, що цього року я теж  продаватиму розсаду. За корчик проситиму 50 копійок.

Жінка має 60 клієнтів на розсаду. Доки продавала полуницю, записувала номери їх телефонів. Незабаром обдзвонюватиме. А як не розберуть, каже, винесе на базар продавати.

Сорт "Сельва" за рік добре розростається. Біля одного корчика виростають шість-вісім молодих. Лідія розсаджує кущики на відстані 40 см один від одного.

Ділянку для посадки вибирає рівну. Кожну лунку поливає водою та підсипає перегній.

— Не можна кидати свіжий гній, бо тоді полуниці посохнуть, — застерігає жінка.

Зараз ви читаєте новину «У Лідії Капустян вродила полуниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути