четвер, 26 квітня 2007 17:25

У кожну ямку сиплють попіл і перегній

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  У фермерському господарстві ”Ниваріс”, що в селі Кам’янське Васильківського району Запорізької області, картоплею засаджують 15 гектарів. На полі працюють трактором, у який завантажують бульбу
У фермерському господарстві ”Ниваріс”, що в селі Кам’янське Васильківського району Запорізької області, картоплею засаджують 15 гектарів. На полі працюють трактором, у який завантажують бульбу

"Завжди хотілося посадити мало, а викопати — мішків десять. Останні п"ять років мені це вдається. Урожай більший, ніж у всіх сусідів. Із сотки маю 450 кіло, — хвалиться 48-річний киянин Віталій Коцюбач. — Картопля на посадку має бути гарною — без ознак хвороби. Вона дасть добрий врожай, якщо удобрити кожну лунку".

Чоловік садить картоплю змалечку. У дитинстві з батьками на городі біля Макарова на Київщині, а зараз із дружиною. Каже, що картоплю треба садити у парі.

— Я копаю ямки на відстані як штик лопати. За мною йде дружина Оксана. Кладе у кожну лунку картоплину і суміш гною та сечовини. Ямки робимо неглибокі, 10–15 сантиметрів. Не витрачаємо багато сил, а врожай на шести сотках все одно добрий, — каже картопляр. Невисокий на зріст чоловік про картоплю розповідає із захопленням.

На другому городі біля Житомира, на восьми сотках, сім"я вирощує тільки картоплю. Урожай продають знайомим. Там садять голландським способом. Культиватором риється суцільний рів глибиною 15–20 см за 50–80 см один від одного. У рівчаку на відстані 15–30 см (залежно від розміру картоплини) розкладаються бульби.

Щороку купую новий сорт

— Перед закладанням рівчак проливаємо розчином марганцівки. А наступного дня сиплемо добре перепрілий гній. Свіжий не можна вносити — згорить уся посадка, — Віталій Коцюбач емоційно жестикулює руками. — Внесені добрива треба спочатку змішати із землею, а тоді розкладати картоплю.

39-річний картопляр із Сум Василь Віторко впевнений: щоб збирати високі врожай, треба оновлювати посадковий матеріал. Один сорт поступово втрачає властивості. Старі сорти часто хворіють.

— Щороку намагаюся купити новий сорт. Їжджу до Інституту картоплярства у Немішаєве біля Києва. Там продають чисті елітні сорти. З новою картоплею мороки з хворобами майже нема, — розповідає Віторко.

На городі за містом картоплею він засаджує сім соток. Із однієї має принаймні 400 кг. Його сусіди збирають не більше 300 кг. Садить теж за голландською технологією. Крім перегною, сипле ще деревний попіл.

— Картопля родить добре, бо міняю місце посадки. Навіть два роки підряд на одній грядці садити не раджу. Такі кущі будуть хворіти чи всі поїсть колорадський жук, — додає сумчанин.

Городникам, що не заготовили великих картоплин для посадки, Віторко радить садити маленькі. Їх треба класти по три-чотири в кожну лунку. У серпні викопаєте пристойний врожай. Хіба що картоплини дуже великими не виростуть.





Iз куща мають два відра бульби

Киянин Олександр Яценко, 46 років, цього року вирощуватиме картоплю за американською технологією. Чоловік має чотири сотки присадибної ділянки в Обухові Київської області. Місця під картоплю там мало. Олександрів брат Микола по роботі їздить у відрядження до Південної Америки. Розповів, як там садять картоплю. З каміння вибудовують невеликий квадрат (50х50 см) і садять в ньому картоплину. Коли бадилля виростає до 15–20 см, стінки квадрата надбудовують, як колодязь, і засипають рослину 10-сантиметровим шаром землі. Доки картопля росте, процедуру двічі-тричі повторюють. За сезон картопляні башти сягають до півтораметрової висоти.

— У кожному шарі землі рослина випускає бокові пагони. На них виростають бульби. У серпні розвалюють одну сторону "будівлі". Землю перекопують і вибирають клубні. З однієї такої башти збирають майже два відра врожаю, — розповідає Яценко.

Робити башти з каміння чоловік не буде — це дорого й клопітно. Але кілька "будинків" зробить із цегли та зі старих автомобільних шин.

П"ять сортових картоплин вистачає на три сотки городу

— П"яти сортових картоплин вистачить, аби наступного року засадити три сотки городу, — каже 41-річна Марина Юдицька з Новгорода-Сіверського на Чернігівщині. — З виставки у Києві привезла сорт "Горлиця". Грошей на кілограм бульби вистачило. Сказали, дуже ситна й росте в наших краях добре.
На початку травня домогосподарка поклала бульбу в неглибокий ящик із вологим піском на дні. Поставила його в тепле світле місце, щоб картопля проростала і пустила коріння.
— Потроху пісок поливала, — говорить Юдицька. — Ящик час од часу повертала, щоб пагони не тягнулися за сонцем, а росли рівні й товсті.
5-сантиметрові пагони з корінцями Марина бережно пообривала з картоплі.
— Коріння умочувала в засіб, що стимулює ріст рослин, — каже домогосподарка. І саджала пагінці, як звичайну картоплю. В кожну лунку клала перегній. А самі бульби порізала на частини з вічками — й за два дні теж посадила. Одну картоплину я використала двічі.
Кожен кущ дав по 2–4 картоплини для посадки. Цьогоріч "Горлицею" Марина засадила три сотки городу.

Ірина ШУРИГА

Зараз ви читаєте новину «У кожну ямку сиплють попіл і перегній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути