понеділок, 13 березня 2017 07:15

Теплиці замовляють з кінця лютого до травня

Автор: ФОТО З САЙТА www.master34.ru
  Уже від перших променів сонця, коли надворі нуль градусів, у парнику — добрих 25. Це ідеальна температура для капусти та огірків
Уже від перших променів сонця, коли надворі нуль градусів, у парнику — добрих 25. Це ідеальна температура для капусти та огірків

На металевих теплицях можна заробити

від 20 до 30 тис. грн за сезон. Про це розповів підприємець зі Львова 37-річний Ярослав Бігайло.

— Каркас теплиці для однієї родини в середньому коштує 4300 гривень. Далі ціна залежить від того, чим її накривати. Якщо плівкою, потрібно додати ще півтори тисячі. Полікарбонатом обійдеться у 9,5 тисячі гривень, — каже Ярослав Бігайло.

Собівартість каркасу становить 3,5 тис. грн.

— Сезон замовлень на теплиці — з кінця лютого до травня. Друга хвиля — у жовтні. Цього року попит на парники зріс вдвічі. Люди бояться, що восени не вистачатиме продуктів, — говорить чоловік.

Каркас надсилають поштою розібраним. Важить понад 180 кг, зроблений з оцинкованого металу.

— Збирають його самотужки за день-два. Мій знайомий із Калуша в такій теплиці вирощує ананаси й банани. Використав товстіший полікарбонат і провів опалення, — пояснив Ярослав.

Для дому радять мати дві теплиці. Одну — велику каркасну. Другу меншу, скатну. Теплицю можна зробити самотужки з підручних матеріалів. Це вийде дешевше.

— Найпростіший парник у домашніх умовах — це теплиця з поліетиленової плівки. Недорого, швидко і не потребує надзвичайних умінь, — говорить Бігайло. — Раніше пробував ставити скляну. Затратно. Скло дороге, може розбитися, чим заміниш? Із полікарбонату ще роблять, але там треба набавитись. А з плівки — безпрограшний варіант. Щоправда, прослужить всього рік. Щоб теплицю не порвали вітер чи град, матеріал для неї слід брати щільніший.

Оптимальне розміщення теплиці — зі сходу на захід, це дає рівномірне освітлення впродовж дня. Плівку до каркасу прикручує за допомогою планок. Якщо теплиця з деревини, плівку прибивають цвяхами.

— Вже від перших променів сонця, коли надворі нуль градусів, у парнику — добрих 25. Це ідеальна температура для капусти й огірків, — додає чоловік. — Заздалегідь підготовлену розсаду з горщиків пересаджую в парник. Рослини захищені від дощу, вітру та інших зовнішніх чинників, тому з ними менше проблем. Не шкодять весняна капустяна муха, хрестоцвіті блішки, нема грибкових заражень, які неминучі у відкритому ґрунті.

Для економії місця в теп­лицях робить стелажі.

— Це полиці у два яруси. Можна ставити й у три, але тоді треба додаткове освітлення нижнім культурам. Їм буде темно. Полиці роблю не з дощок, а з полікарбонату. Він напівпрозорий і пропускає світло.

У меншій теплиці вирощують огірки й зелень.

— У жодному разі не можна садити в одній теплиці огірки й помідори. Урожаю не буде в жодній із культур. Для цих рослин треба мати окремі теплиці, — пояснює Ярослав Бігайло.

Зараз ви читаєте новину «Теплиці замовляють з кінця лютого до травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути