
— Вирощую солодкий перець. Називається він Капі F1 і схожий на чилі. Має такий самий довгий стручок, але товстіший, — каже 38-річна Ольга Пісна з міста Фастів на Київщині. — Діти їдять прямо на грядці.
Сіє насіння наприкінці лютого. Пересаджує на город за 80 днів.
Змішує садову землю та піввідра перепрілого компосту, по 1/3 відра некислого торфу та піску. На відро суміші додає одну склянку деревного попелу та 2 ст. л. суперфосфату.
— Розсада не любить пересадки й потім не приживається. Тому сію його не в окремі склянки, а в ящик. Насіння саджу далеко одне від одного. Завжди його дезінфікую. Кладу у воду разом із кількома шматками алое. Воно гарно вбиває мікроби.
Ящик накриває плівкою, залишає на тиждень. Тоді розсада сходить, розкриває її. Щодня обприскує теплою водою. Висаджує перець на город у травні, як не буде заморозків.
— Завдовжки рослина повинна бути 20–25 сантиметрів, тоді краще приживеться. Обов'язково перед посадкою дивіться, щоб коріння висмикувалося із землею, щоб не травмувати його.
Робить ряди на відстані 50 см, а перці — на 40 см. Заглиблювати рослину не потрібно, або не більше як на 1–2 см.
— На городі розсаду перцю обов'язково мульчую. Беру сіно чи прив'ялий бур'ян без насіння. Корені перцю розташовані зверху, а така мульча захищає їх від перегрівання.
Підживлює солодкий перець двічі за сезон — під час цвітіння й коли дає плоди. Перший раз підгодовує коров'яком або пташиним послідом, другий — суперфосфатом. Його бере 2 ст. л. на відро води. Додає 1 ч. л. сульфату калію і 1 ст. л. сечовини.
— Щоб отримати своє насіння цього перцю, зриваю гарний стручок і кладу на підвіконня до повного дозрівання. Коли він поморщиться весь, вибираю насіння, але не промиваю. Підсушую і кладу в паперовий конверт до весни.
Добре цей перець росте на землі після огірків і капусти. Від висадки розсади до зрілості проходять 60 днів.
Коментарі