Ексклюзиви
понеділок, 08 травня 2017 00:45

Шоколадний смугастий помідор виростає до кілограма

Автор: ФОТО з сайта www.mydobro.com
  Томат Шоколадний смугастий — середньостиглий. Підхо дить і для салатів, і для консервування
Томат Шоколадний смугастий — середньостиглий. Підхо дить і для салатів, і для консервування

— Є сорти помідорів, що мають вигляд перцю, груш, слив, бананів, апельсинів, хурми, ківі. Чого тільки не понапридумували, — говорить киянка Тетяна Петренко, 52 роки. Має за містом батьківську хату з городом.

— Є навіть "шоколадні томати" з темно-коричневими плодами. Я садила такі. Називається Шоколадний смугастий. Коли зелені, схожі на кавуни — плід світлий, а смужка темна. А як достигають, червоніють, а смужки залишаються такого ж забарвлення. Через це створюється ефект шоколадного кольору. Плоди — солодкі, м'ясисті, великі. Один важить 500 грамів. Вони — з великоплідних сортів. Написано, один може важити майже кілограм.

Садила Хурму та Жовтий делікатес. Дають м'ясисті плоди, смакують у салатах. Апельсин за формою і кольором справді нагадує цит­рус. Не садила лише фіолетові та чорні. Не подобаються вони мені, — продовжує. — Все-таки ­т­омат має бути яскраво-червоний, помаранчевий, ну хай жовтий.

Радить сорти різного терміну дозрівання. Тоді найперші помідори з городу можна зібрати на початку липня. Останніми ласувати

до жовтня.

— Помітила, що скоростиглі сорти — Снігур, Таймир, Сибірський, Ефемер, Загадка, Дитячий солодкий не вражає фітофтора. Бо зріють раніше, ніж та напасть з'являється. Може почорніти листя, а плоди залишаються здорові. Вирощую дрібні під закрутку, великі — для салату, — каже Тетяна. — Сорт Медова капля закрила разом із Червоною грушею. Так ефектно й компактно вмостилися в бутлі — жовті малі поряд із червоними середніми.

Томати добре ростуть після часнику, капусти чи огірків. Після картоплі або баклажанів не садіть.

Базилік знезаражує ґрунт

— Cаджу біля помідорів базилік. Ця рослина стійка до хвороб і шкідників. Бо містить багато фітонцидів. Знезаражує ґрунт від грибків і фітофтори, — каже 48-річна Наталія Левчук зі Сміли на Черкащині. — Коли зав'язуються плоди, бризкаю настоєм часнику. Склянку подрібненого розчиняю у відрі води. Ще прочитала, що фітофтора виникає, коли томатам бракує калію, йоду та марганцю. Тому поливаю розсаду розчином йоду і марганцівки поперемінно. А взагалі, якщо літо видасться сухе, хвороб і фітофтори не буде. Як дощове — чим не обробляй, усе одно нападе.

Зараз ви читаєте новину «Шоколадний смугастий помідор виростає до кілограма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути