четвер, 12 серпня 2010 19:25

Смородина сохне від російської гусені

У киянки 61-річної Наталії Клімової на ділянці почали засихати кущі смородини й аґрусу. У липні з гілок обсипалося листя, вони почорніли.

— Через спеку поливала кущі щодня. Коріння від води аж загнивало, а листя все одно опадало. Недавно відламала гілку, а в ній всередині повзе біла гусениця довжиною десь три сантиметри.

Сусіди по городу розказали Клімовій, що рослини гинуть через смородинову скляницю. Це різновид гусені, яка водиться в Алтайських горах і Казахстані.

— Сусідка жила тривалий час у Росії. У них цей шкідник дуже розповсюджений, їсть гілки смородини та аґрусу зсередини. Залишає за собою чорні порожні канали. У них живе і пересувається по рослині. Сусідка порадила позрізати усі дрібні гілки, що почали засихати. Інакше скляниця заразить увесь кущ.

Аби не завелася гусінь, щовесни слід обрізати гілки, які лежать на землі. Тріщини на стовбурові замазувати садовим варом, бо через них шкідник заповзає в рослину.

— Не шкодуйте підозрілі відростки. Слідкуйте, щоб в розрізі гілки були білими. Гілку з чорним каналом зрізайте при землі. Обрізати найкраще в березні чи на початку квітня. Якщо кущ заразився пізніше, зачекайте до серпня, коли рослина перестане плодоносити, — говорить Петро Мішуга, 35 років, агроінженер із Білої Церкви. — До нас скляницю завезли із Росії разом з новими сортами смородини. Багато кущів були зараженими паразитами.

При купівлі нових саджанців він радить добре їх оглядати. Кора має бути без ран і тріщин, розріз гілки — світлим.

— Заражені кущі оббризкують під час їхнього цвітіння. Найкраще це робити 10-відсотковим розчином карбофосу. 75 грамів його розводять у 10 літрах води. Оббризкайте ще раз після зібрання урожаю, бо гусінь може відкласти яйця. А від метеликів, які з них вилупляться, рятуються пастками зі смородиновим варенням. Півлітра перебродившого варення розводять такою самою кількістю води і ставлять під кущ. Роблять це у квітні чи травні, коли метелики скляниці починають літати. За день у банці їх буде не менше десятка.

Зараз ви читаєте новину «Смородина сохне від російської гусені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути