понеділок, 19 листопада 2012 05:15

Сергій Вітер вирощує 13 сортів ліщини

Автор: фото: Володимир ПОЛІЩУК
  Кіровоградець Сергій Вітер має сад із 40 кущів фундука. Збирає врожай до 50 відер горіхів. Продає саджанці та плоди
Кіровоградець Сергій Вітер має сад із 40 кущів фундука. Збирає врожай до 50 відер горіхів. Продає саджанці та плоди

Сергій Вітер, 49 років, із селища Олександрівка на Кіровоградщині служив у місцевій виправній колонії. 2000 року вийшов на пенсію і зайнявся садівництвом. Купив сусідню садибу, об'єднав ділянки.

На 45 сотках вирощує яблука, груші, персики, 11 сортів винограду, полуниці. У теплиці збирає по два врожаї помідорів. Плантація полуниць Королева Єлизавета плодоносить тричі на рік. Має багато різних квітів. З них лише лілій — понад 30 сортів.

— Замолоду мріяв про фундуковий сад. Купив плоди сорту Іспанський золотий, і з'явилося непереборне бажання мати власні горішки, — каже Сергій Миколайович. — Зв'язався з місцевими розсадниками, написав садівникам-професіоналам у Донецьку та інші області. Купив у них саджанці. Завіз 20 КамАЗів землі. Усе робив за книжками, тому перший урожай був уже на другий рік.

Сергій заклав маточну плантацію і тепер має сад із 40 кущів. У кожному ряду інший сорт. Всього має 13 різновидів окультуреної ліщини. Найбільші плоди дають Шедевр, Грандіозний та Зюйдівський. Також вирощує сорти Урожайний, Бомба, Давидівський, Корончатий, Бадіус, Долинський, Подарунок юннатам.

— Фундук має смачні плоди, та й сам кущ красивий. Сорти відрізняються розміром і смаком. Тішать око обсипані горішками дерева, як ось на Лісовському кулястому. Він хоча й декоративний, але також смачний.

Ранньою весною Сергій прикопує гілки кущів, з яких потім отримує саджанці. Продає та роздає безкоштовно тим, хто не має змоги купити. В Олександрівку приїжджають по фундук садівники з усієї України.

Продуктивність куща зберігається 10-12 років, потім його видаляють. Для освітлення треба залишати не більш як шість-вісім стовбурів і стільки ж молодих пагонів для їх заміни.

— Фундук не дуже вимогливий. Не любить болотистої землі. Розміщую кущі за схемою 4х4 чи 5х5 метрів. Не зриваю бур'яни між ними. Підкормлюю лише органічними добривами — у мене чотири компостні ями закладені для цього. Горіх майже не боїться захворювань та шкідників. Перші два-три місяці поливаю саджанці. Приймаються практично усі.

Горіх — морозостійкий. Квітне із середини січня упродовж місяця. За холодної зими — в березні.

— Опиляється вітром. Пилок дозріває у сережках, як у ліщини, а жіночі квітки розміщені на кінцях пагонів. Якщо у цей час буде дощ чи сніг — гине пилок, і це знижує урожай. Тому не бажано садити фундук на місцевості, яка продувається з усіх боків вітрами.

Знаком для початку збору горіхів є зміна забарвлення обгорток, у яких дозрівають плоди. Зазвичай це відбувається у серпні. Не зібраний вчасно фундук осипається. Урожай збирають усією родиною. Допомагає дружина Оксана, мати Світлана Володимирівна, з Кіровограда приїжджає донька Маріанна з чоловіком.

— З куща збираємо приблизно по відру горіхів. Торік мали 46 відер. Іноді мати продає фундук на ринку по 50 гривень за кілограм.

Горіхи розсипають шаром до 20 см і сушать під навісом, доки самі не почнуть висипатися з плюсок. Після цього їх очищують і закладають на зберігання у мішках із паперу чи тканини з хорошою вентиляцією. При кімнатній температурі горіхи можуть лежати майже рік, при +5...10°С — до чотирьох років.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Вітер вирощує 13 сортів ліщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути