"Як правильно зберігати картоплю, щоб вона не зіпсувалася до наступної весни?"
Запитує киянка Тетяна Кузьменко
— Найдовше зберігається картопля середньостиглих і пізніх сортів, — каже завідувач відділу технологій Інституту картоплярства Петро Каліцький, 71 рік. — Її можна їсти до кінця весни, доки не з"явиться перша молода картопля.
Щоб бульба довше зберігалася неушкодженою, картоплю після вибирання потрібно просушити впродовж місяця. За цей час затягуються порізи й виявляються приховані хвороби. Сушити слід під навісом або прикрити соломою. Під прямим сонячним промінням картопля зеленітиме.
Потім картоплю перебирають — відділяють посадкову бульбу. Її зберігають за різних температурних умов. Гнилу відкидають, щоб не ушкодила здорову.
Зберігати картоплю потрібно при температурі приблизно +2°, тоді вона не проростатиме, її не уразить грибок. Вологість у приміщенні має бути 90%. Воно має добре провітрюватися, тому в погребі роблять душники, а картоплю перекладають кормовим буряком. Посадкову зберігають при температурі до +4°.
— Якщо зберігаєте картоплю на балконі або в комірчині, помістіть її в контейнер із пінопластових панелей, — радить Петро Каліцький. — Тоді вона не перегріється й не замерзне.
Коментарі