понеділок, 29 липня 2013 05:45

Саджанці з господарств замовляють через інтернет

Прес для яблук придбав 48-річний Іван Доротич із міста Самбір на Львівщині. Ним можна відтискати на сік до 3 т фруктів на день.

— Нинішні соки — не то, — каже. — Нема там ні користі, ні смаку, одні ароматизатори. А в мене троє дітей і племінників купка. Вирішив сам сік готувати. А жінка закрутить у банки 3-літрові — і на весь рік вистачить.

Іван Орестович має п'ять яблунь та вісім вишень на городі. Яблука збирає з диких дерев у яру, інколи бере на сусідській дачі з дозволу господарів.

— Восени засаджу собі яблуневий сад. Відведу всю ділянку біля хати — 20 соток, що тепер під картоплю виорюю. Яблука цілий рік можна їсти, якщо правильно зберігати.

Фахівці радять садити яблуні восени — до 10 жовтня. Тоді добре приживаються і навесні ростуть. Для посадки слід купувати дворічні саджанці. Але на ринках можна придбати неякісні деревця. Найкраще замовляти в інтернеті з доставкою поштою по Україні. Так працюють господарства-розподільники, що дотримуються технології вирощування.

— До кожного саджанця мають дати паспорт сорту, — радить агроном 43-річний Степан Малик із Дублян. — Не поспішайте запитувати про якийсь сорт одразу, а спитайте, що є в наявності. Інакше вам можуть "всунути" що-небудь і скажуть: це саме те. Купуючи саджанці, оберіть краще слабкий стовбур із міцним коренем, ніж навпаки.

Радить вирощувати сорт Голден Делішес Рейндерс. Ці плоди не мають іржавого нальоту, крупні за розміром.

— Якщо хочете смачні — беріть Мелба. Дуже дорого на ринку ціняться плоди Джонаголд, це коли повезете на продаж. Сорт Джина добре переносить зимові та весняні холоди. І в кожного господаря має рости Білий налив.

Зараз ви читаєте новину «Саджанці з господарств замовляють через інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути