Ексклюзиви
четвер, 18 березня 2010 18:16

Ранню картоплю пророщують у торфі

Із березня киянка Вікторія Садова, 56 років, пророщує ранню картоплю. 10–15 кг кладе у глибокі ящики і ставить у тепле сонячне місце. На початку квітня висаджує в землю.

— В ящиках бульби гріються не менше місяця. Якщо на той час ґрунт не прогрівся,  можна потримати їх ще тиждень-два. Але не довше, бо картопля сильно проросте і не дасть урожаю. Бульби вибираю з минулорічних запасів, здорові, з вічками. Вони і в підвалі пустили б паростки, але в темному приміщенні в рослині не накопичується стільки поживних речовин.

Раніше Вікторія набивала ящики з картоплею стружками. Тепер — торфом. Каже, так простіше. Стружку доводилося поливати кожного дня.

Для міцних паростків картопля має отримувати багато сонця

— Щоранку поливала картоплю і опилки. На ящик ішло по два літри води. А торф полила лише раз перед посадкою. Засипаю його десь сантиметрів на 10. Тоді встромляю бульби на відстані 3 сантиметри. Вони мають стирчати. Потім поливаю гумат-натрієм. Це російський прискорювач росту. Від нього бульби випускають пагони швидше. Людині він не шкодить. Купую добриво на базарі по 40 гривень за півлітрову пляшку. Підживлюю бульби один раз після висадки в торф.

Садова каже, що для міцних паростків картопля має отримувати багато сонця.

— Краще поставити на вікно, де багато світла і йде тепло від батареї. У мене поряд висить термометр. Якщо температура вища 20 градусів, погони можуть зів"янути і картопля не проросте. У похмуру погоду ставлю біля ящиків настільну люмінесцентну лампу. Висаджую, коли картопля проростає на 3 сантиметри. Урожай збираю в червні.

Зараз ви читаєте новину «Ранню картоплю пророщують у торфі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути