— Щороку поповнюю запаси колекції помідорів. 2018-го купила сорт Блакитна краса, — говорить Валентина Павловська, 44 роки, з села Острів під Тернополем. — Він має червоні плоди з синіми верхівками.
Помідори Блакитна краса важать до півкілограма, круглі та ребристі. На смак солодкі. Шкірка не товста, від дощу не тріскається. Кущ виростає 1,5 м заввишки. Дозрівають за 110–115 днів.
Також у колекції жінки є Смугастий шоколад із бордовими плодами в зелену смужку. Сорт Перцевоподібний смугастий нагадує болгарський перець або червоний баклажан. Але на смак із кислинкою.
— Помідори Синьо-зелена зебра купила для експерименту. Не повірила, що можуть бути спілі зелені плоди. А воно дійсно так, тому й важко розібратися, коли дозріли. Орієнтуюся за жовтими вкрапленнями.
Насіння екзотичних помідорів замочує в рожевому розчині марганцівки на 20 хв. Після того сіє в дерев'яні ящики.
— Сама стимулюю запилення рослин. Відкриваю двері та кватирки, щоб був протяг. Можна потрясти кущі, щоб обпав пилок.
За два місяці викопує ями розміром 40х40 см, глибиною на штик лопати. Робить їх рядками, на відстані в 0,5 м, щоб кущі не заразилися грибками.
Бере піввідра перегною, 100 г суперфосфату, по 30 г калію і сечовини, 50 г попелу. Все в ямі перемішує з землею. За тиждень рослини пересаджує на город. Під кожну наливає по 1 л води.
— У яму вкидаю жменю кісткового борошна. Землю мульчую скошеною травою і посипаю попелом.
Коментарі