64-річна Надія Бригінець із селища Грибовичі Жовківського району Львівської області має 1 га землі. Вирощує полуницю. Улітку з донькою Наталею, 26 років, торгують ягодами на Приміському ринку Львова.
— Три роки намагалася розводити полуницю — не вдавалося. Якось купила невдалу розсаду, ягоди були кислі. Наступного року все померзло. Лише 2016-го та цього літа ми зібрали врожай. За зароблене на полуниці прожили півроку.
Бригінці висаджують полуницю восени з вусиків.
— Здорові вусики зрізую з куща, поміщаю в торф'яну таблетку. Ставлю в піддон із водою, накриваю. За тиждень вусики пускають відростки, — розповідає. — Якщо полуницю висаджувати наприкінці серпня чи на початку вересня, вона встигає добре вкорінитися до холодів. Навесні росте й розвивається. Висаджувати краще в похмурий день після дощу. Вибираю сонячну безвітряну ділянку. Полуниці підходить суглинок або супісок, чорнозем. У глинистому ґрунті не ростиме. Добре, якщо перед тим були зернові, часник, цибуля або чорнобривці.
Господиня вирощує італійські сорти Мармелада, Альба, Роксана.
— Мені їх сестра з Італії передала, — каже. — У Мармелади ягоди великі й смачні. Приємно пахне. Сорт невибагливий — добре росте в парниках і на полі. Полуниця витримує морози, не гниє.
Альба — ранній сорт. У травні з нього починаємо торг. Невибагливий до умов вирощування, родючий. Плоди, як із картини — один в один. Усі ягідки — крупні, яскраво-червоні з глянцевим блиском. На смак кисло-солодкі. Таку полуницю легко перевозити — дорогою не товчеться.
Роксана — плодюча. Ягода крупна, на сонці блищить. Стійка до шкідників. Смачна, її часто беруть для консервування.
Коментарі