понеділок, 13 липня 2020 07:46

Полуницю після плодоношення скошують

Автор: AGRONOMIST.IN.UA
  У липні з кущів полуниці видаляють сухе, пошкоджене й гниле листя. Його треба винести з ділянки й знищити
У липні з кущів полуниці видаляють сухе, пошкоджене й гниле листя. Його треба винести з ділянки й знищити

— Через холодну весну затягнувся сезон полуниці. Залежно від сорту, може родити все літо. Необхідні поживні речовини для утворення великих смачних ягід. Тому після збору врожаю важливий догляд для закладки майбутніх плодів. Треба захистити полуницю від шкідників і хвороб, — каже 23-річний Ігор Тимошніченко із села Білозір'я Черкаського району Черкаської області.

Три роки вирощує полуницю. Засадив 10 соток.

— Обробляю грядки, коли вже немає ягід або залишилися тільки дрібні, — продовжує. — Видаляю бур'ян, обриваю сухе, пошкоджене, гниле листя. Воно набрало на собі хвороб, шкідників, спори грибків. Майже не працює на розвиток куща, лише тягне з нього поживні речовини. На великих плантаціях роблять суцільне скошування. Але так, щоб не зачепити "серцевину", звідки починає розвиватися листя. Якщо вчасно не обрізати полуницю, шкідники можуть перекочувати на молоду зелень. Вирвані чи скошені листки треба винести з ділянки й знищити. Не слід відкладати це на осінь.

Після скошування треба удобрити ґрунт.

— Я проти підживлення коров'яком і курячим послідом. Так можна занести насіння бур'янів. Часто господарі перегодовують полуницю, бо не можуть визначити точну кількість азоту. Підживлюю комплексним добривом із переважанням азоту — 25 грамів на 10 літрів води. Краще використовувати водорозчинні. Гранульовані слід заливати теплою водою. Не раджу вибирати добрива з хлором. Полуниця його не переносить.

Удобрюють і мідним купоросом. Він бореться з борошнистою росою, плямистістю, гниллю. Це роблять навесні. На 10 л води беруть 2 ст. л. мідного купоросу.

— Обприскувати рослини найкраще в сухий і безвітряний день. Використовую фунгіциди для боротьби з грибковими захворюваннями. В оприскувач додаю інсектицид від шкідників. Бажано такий, що діє і на кліщів. Препарати мають бути сумісні. Бо якщо один лужний, другий кислий, може випасти осад або утворяться "пластівці". Засоби на основі сірки або міді змішувати не можна. До розчинів обов'язково додаю "прилипач". Завдяки йому крапля розтікається по рослині, — каже Ігор Тимошніченко.

Через кілька тижнів після скошування від куща проростають вуса.

— Їх укорінюємо. Викладаємо на плівку або агроволокно. Можна під нього поставити склянку із землею — і вросте. Але треба поливати, бо на сонці ґрунт швидко пересихає. Можна ще зробити касетну розсаду. Комірки заповнюємо торфом. З висадженими ростками ховаємо від прямих сонячних променів у парник. Збризкуємо водою, доки не вкоріняться. Далі з торфом висаджуємо на ділянку. Якщо грядки полуниці не встелені плівкою або агроволокном, вусик сам укорінюється в землю. Біля кожного куща треба залишати не більше одного вуса. Ця розетка наступного року утворить кущ. Старий материнський можна буде видалити. Якщо користуватися таким прийомом і доглядати полуницю, можна збільшити продуктивність на 20 відсотків.

Зараз ви читаєте новину «Полуницю після плодоношення скошують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути