Ексклюзиви
пʼятниця, 25 березня 2011 02:00

Підживлювати квіти краще ввечері або у хмарну погоду

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  У селі Сосонка на Вінниччині Тетяна Кривоніс поливає нарциси біля свого будинку. Літр натурального добрива вона розвела в відрі води
У селі Сосонка на Вінниччині Тетяна Кривоніс поливає нарциси біля свого будинку. Літр натурального добрива вона розвела в відрі води

24-річна Тетяна Кривоніс із села Сосонка під Вінницею підживлює квіти коров'яком. Каже, це найкраще добриво для росту рослин і проти хробаків.

— Беру літр коров'ячого гною на відро води. Розводю і поливаю під корінь піоній, лілій, півників. А от гвоздики таким розчином можна спалити. Мінеральних добрив не беру. Економлю на грошах. Коров'як — це той самий аміак.

Перед підживленням квітів мінеральними добривами землю треба зволожувати.

— Розчини для підживлення не мають попадати на листя та стебло рослин, — каже 54-річний Анатолій Залєвський, продавець мінеральних добрив. — Не можна удобрювати пересаджені рослини, доки не вріс корінь. Треба чекати три місяці.

Підгодовувати квіти краще увечері або коли хмарно.

У березні підживлюють перші квіти-багаторічки. Під нарциси та тюльпани можна підлити розчини мінерального добрива універсал. Його продають у пакунку по 25 г у формі кристаликів. Коштує 18 грн. Їх розчиняють у 10 л води. Поливають 2 кв. м землі.

Процедуру повторюють за місяць. Утретє — після цвітіння. Добриво у сухому вигляді закладають у спушений ґрунт.

Квіти треба поливати тричі на рік слабким розчином марганцівки. Краще ростимуть і матимуть пишне цвітіння.

— Універсал теж збільшує цвітіння, зміцнює коріння. І квіти стійкі до хвороб, — говорить 35-річний Микола Якименко, директор вінницької торгової філії з продажу міндобрив.

Аби квіти легше переживали весняні заморозки, він пропонує мінеральне добриво вимпел. Рідину розводять у 10 л води й обприскують листя. Такий розчин стимулює ріст.

Мінеральні добрива випускають у порошку і гранулах. Навесні вносять азотні добрива для росту рослин. Частіше ними посипають під час перекопування землі.

— Зараз добре робити отвори для провітрювання троянд. Саме укриття для роз не треба знімати, — каже 53-річна Лідія Дорош із села Лісова Лисіївка Калинівського району. — Отвори робіть й іншим квітам, що бояться морозів. Коли тане сніг, слідкуйте, щоб вода не вимила коріння. Вирийте канавки, по яких вона стікатиме. А як сніг розтане повністю, навколо багаторічок розкладіть перегній або перепріле листя. Земля менше висихатиме і добре триматиме вологу.

Місце з багаторічними квітами підживлюють щороку. Вони дуже виснажують ґрунт. Через це стають кволими, тьмяними і гірше ростуть.

Зараз ви читаєте новину «Підживлювати квіти краще ввечері або у хмарну погоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути