понеділок, 19 листопада 2018 07:30

Ожину садять до середини листопада

Автор: www.ukrapk.com
  Ягоди ожини сорту Апачі важать 8–10 грамів. Кущ пряморослий із безколючковими пагонами. Ожина родить на другий рік. У перший — росте й закладає бруньки
Ягоди ожини сорту Апачі важать 8–10 грамів. Кущ пряморослий із безколючковими пагонами. Ожина родить на другий рік. У перший — росте й закладає бруньки

— Плодові кущі бажано садити восени. Роблю це до середини листопада. Тоді рослина гарно приживеться і раніше дасть урожай, — говорить Олена Нагорна, 48 років, із міста Шумськ Тернопільської області.

Вирощує американський сорт Апачі, ягоди якого важать 8–10 г. Кущ пряморослий із безколючковими пагонами. Також є сорт Агавам, якого називають рекордсменом за кількістю ягід. З однієї гілки виходить майже 300 шт.

— Що більшу ягоду дає ожина, то сорт вибагливіший. Зараз модно садити сорт Натчез, де ягоди родять завбільшки з півпальця. Але він делікатний і може вимерзати зимою.

Між кущами ожини робить відстань 1,5–2 м, між рядами — 3 м.

— Місце для ожини треба розраховувати на 5–10 років наперед. Стільки росте кущ на одному місці. Ожина родить на другий рік. У перший — росте й закладає бруньки.

У яму всипає склянку попелу. Він корисний як добриво і захистить від дротяника. Корінці в ожини ніжні. Їх у ямі розправляє, щоб не поламати. Перегній кидає не в яму, а зверху, як мульчує. Тоді при кожному поливі, поживні речовини поступово розчиняються і просочуються до кореня.

— Поливаю ожину часто, бо любить багато вологи. Коли бачу, що підсохла земля, наливаю не менш як 5 літрів води під один кущ.

На зиму нагортає мульчу із землі та перегною. Навесні до початку набрякання бруньок розгортає її. Коли кущ розростеться, чіпляє на шпалеру. Так активніше розвиватиметься і ягоди будуть чистіші. На наступну зиму гілки пригинає до землі й накриває спанбондом (агроволокном).

— Навесні підрізую пагони ожини, щоб було 2 метри. Жаліти не треба. Що довший батіг, то дрібніші ягоди. Для цього прищипую верхівки на 10 сантиметрів. Ця процедура називається пинцирівка. Вона пробуджує бічні бруньки й викликає їх розгалуження. Відповідно, збільшується зона плодоношення.

У перший рік метрові пагони верхівки вкорочує на 10–12 см. Після відростання бічних пагонів — до 40 см. Так вони не виростуть довгими й кущ залишається компактним.

— Найбільший ворог ожини — іржа, яка забирає більше половини врожаю.

Її спори сідають на листки та молоді пагони. Вони стають липкими та покритими коричневими крапками. Коли ця липка маса підсихає, утворюючи плівку, пошкоджена час­тина стебла темніє та відмирає.

Для профілактики хвороби спалюють опале листя. При перших ознаках появи іржі, кущ обприскує настоєм часнику. Перекручує на м'ясорубці 300 г часнику і заливає 3 л теплої води. Настоює добу, проціджує та розводить у 10 л води. Обприскує рослини ввечері. Цей засіб також діє проти попелиць і кліщів.

Зараз ви читаєте новину «Ожину садять до середини листопада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути