— У липні заготовляють гілки для зимової годівлі кіз. З них тварини отримують вітаміни, від цього зміцнюється імунітет. Це краще за аптечні порошки, — розповідає Леся Мироненко, 46 років, із села Новохатське Великоновосілківського району Донецької області. — Після такого корму вже й забула, коли останній раз здувало мою Клаву. До цього коза чимало мучилася з животом.
Акацієве та дубове гілля корисне козам для профілактики проносів. Осикове захищає від здуття кишечника. Також годяться пагони ясена, тополі, берези й горобини.
Господиня плете віники завдовжки 50 см, товщиною 10 см. Їх посипає 50 г солі на 1 кг гілля. З нею листя сохне не опадаючи. В'яже мотузкою, а не дротом, щоб худоба не поранилася. Розвішує на горищі або в затінку на два тижні. Потім складає у сухому місці. Дає козам кілька разів на тиждень.
— Віники — добрий корм і для курей і кролів. Останні їдять липові, березові та ялинові. Від них покращується апетит і густота хутра. Вистачить гілки на тиждень. Можна сушити полин, що підвищує стійкість тварин до хвороб. Давати по два-три стебла через день, — каже Леся Мироненко.
Для курей сушить кропиву. Від неї птиця взимку добре несеться.
Коментарі