— Їх іще називають індійські огірки, або в'єтнамські кабачки, — говорить вінничанка 61-річна Неля Зарумна. У неї на городі виросли кабачки Лагенарія завдовжки 1,5 м. — Іще 15 років тому десь вичитала, що вони дуже корисні. Запобігають склерозу, ожирінню, виводять шлаки.
Кабачки можуть бути у формі булави, груші або довгими, як палиця. Найбільші плоди мають 2 м завдовжки і 8 кг завважки.
— На смак як звичайні, тільки ніжніша серцевина. Починаємо їх зривати, коли метра сягають. Із куща можна зрізати шматками. Решта не гниє. Зріз швидко заростає плівкою і плід продовжує рости. Кабачки не консервую, з'їдаємо свіжими. Можу підсмажити в клярі або стушкувати в томаті. Інколи тушкую з болгарським перцем та помідорами.
У дозрілого плоду висихає м'якоть, шкіра стає твердою. З нього можна зробити вазу чи іншу посудину.
— Коли кабачок стає твердокорим, збираю насіння. Вибираю зернятка й висушую. Роздаю насіння друзям і родичам. Воно продається у будь-якому квітковому магазині. Перше його треба посіяти в домі. На город висаджувати розсаду. Вибрати місце поблизу забору. Кабачки ростуть у вигляді ліани з великим круглим бархатним листям. Їм потрібна опора. У мене плетуться по заборі. Цвітуть один день. Мають білі бокалоподібні квіти. Розпускаються ввечері, бо запилюються нічними комахами. На ранок квітки в'януть.
Коментарі