вівторок, 12 червня 2018 05:25

На вершині альпійської гірки сіють світлолюбні рослини

Автор: WWW.PLUSKA.SK
  Для альпійської гірки підбирають рослини, щоб цвіли по черзі. Так клумба буде квітнути з ранньої весни і до заморозків
Для альпійської гірки підбирають рослини, щоб цвіли по черзі. Так клумба буде квітнути з ранньої весни і до заморозків

— Зробила таку альпійську гірку, що зять ахнув. Він вважає квіти пустою справою, а тут похвалив за красу, — розповідає Раїса Тихомирова, 51 рік, із міста Романів Житомирської області. — Надивилася картинок у журналах, а повторити не могла. Гірка осипалася і не трималася купи. Бо я брала неправильні камінці. Вапняк і черепашник не підходять — розмокають від дощу. Краще брати кругляк, плитняк і граніт.

Альпійські гірки — клумби у формі каскадної гори. Для їх створення використовує камені різного розміру. Крупні викладає знизу, а дрібніші — по всій площині. Розкладає їх хаотично, а не за лініями. Виходять сходи, що захищають гірку від вимивання. Закопує камені на дві третини, щоб міцно стояли. Засипає проміжки землю.

— Альпійською гіркою цей квітник називають самоучки, як я. Насправді це — альпінарій.

Спочатку малює план на папері. Підбирає, де які рослини посіє. На ділянці знімає 30–40-сантиметровий шар ґрунту. Цей котлован на чверть заповнює щебенем або битою цеглою. Так корінці будуть дихати і вода не застоюватиметься. Вибрану землю змішує з гравієм, піском, торфом і перегноєм. Викладає її на гірку шарами, рясно поливає і утрамбовує. Кожен наступний вужчий за попередній.

— Вибираю квіти так, щоб цвіли по черзі. Так альпійська гірка буде квітнути з ранньої весни і до заморозків.

Підніжжя гірки засіває квітами, що люблять вологу й удобрену землю. Наприклад, молодило й ломикамінь. На середньому ярусі розміщує рослини, що витримують затінок, хоча й люблять світло. Флокси, барвінок, сольданелла або снігові дзвіночки, аспарагус і червоний рябчик.

— Останні в мене ростуть не тільки для краси. Вони ще й відганяють з ділянки мишей і кротів.

Щоб не було пустот, територію засіває білою рясткою, ліхнісом, нічною красунею — мірабілісом, яка цвіте яскраво-рожевим. Для контрасту сіє блакитний льон великоквітковий і примули. Позаду розміщує карликові туї, що утворюють пишне зелене обрамлення гірки. Гарний вигляд має вівсяниця сиза. Вона подібна до осоки, яка росте кущем заввишки до 60 см.

— У верхньому ярусі альпінарію найсухіший ґрунт. Вода там не затримується. Вершина відкрита для сонця. Тут сію короткостеблову гвоздику. Вона добре переносить посуху і потребує багато світла.

Радить обов'язково сіяти килимові рослини. Їхні корені сплітаються і захищають ґрунт від вимивання. Це маргаритка, звіробій, горлянка, чебрець та деревій.

Зараз ви читаєте новину «На вершині альпійської гірки сіють світлолюбні рослини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути