четвер, 20 грудня 2007 18:17

На Рідзво листя пуансеттії червоніє

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Оксана Чернікова зі столичного центру ”Квіти України” показує пуансеттію, прикрашену до Різдва золотавим дощиком. Такий горщик коштує 40 гривень
Оксана Чернікова зі столичного центру ”Квіти України” показує пуансеттію, прикрашену до Різдва золотавим дощиком. Такий горщик коштує 40 гривень

Понад 20 років у квартирі киянки Уляни Марченко, 64 роки, росте різдвяник. Це один із видів кактусів. Він зацвітає щозими.

— П"ять років рослина взагалі не цвіла, — розповідає Уляна Денисівна. — Я вже думала викидати. Але син умовив почекати.

За кілька місяців на листках з"явилися бутони. Квітка зацвіла саме на Різдво.

— Різдвяник або зігокактус — це гібрид кількох рослин. Він належить до епіфітних кактусів. Цей вид хоч і не примхливий, але потребує певного догляду, — розповідає киянин Альберт Мігач, 67 років. Він вирощує кактуси понад 40 років.

Зігокактуси не вибагливі до температури, але не люблять прямих сонячних променів. Улітку їх слід затіняти — створювати розсіяне світло. Узимку бажано тримати у прохолодній кімнаті. Восени, коли починають формуватися бутони, для рослини ідеальна температура +10–15 градусів. У цей час різдвяник рясно поливають і не переставляють із місяця на місце. У кімнаті з сухим повітрям бажано обприскувати листя.

Уляна Марченко тримає квітку на підвіконні спальні. Вікна кімнати виходять на північ. Там сонце не пекуче. Квітці такі умови подобаються. Вазон зацвітає щороку.

— Коли зігокактуси готують на продаж, то підлаштовують, щоб він зацвів саме на Різдво, — каже Альберт Мігач. — Рослина взагалі цвіте десь у грудні, коли мало світла і короткий день. То їй ставлять штучне освітлення, створюють видимість довгого дня, щоб кактус не зацвів раніше.

Ще одну квітку називають різдвяною зіркою. Пуансеттія має широке зелене листя. А перед Різдвом верхні листочки червоніють і нагадують квітки. Звичай дарувати пуансеттії до Різдва до нас прийшов з Європи. Там ця рослина дуже популярна.

— Кілька років тому мені подарували її саме перед Різдвом, — розповідає киянка Тетяна Кравченко, 36 років. — Вона мала розкішне червоне листя. У січні листя опало. Я підрізала стебла, переставила горщик у прохолодне місце. Думала, згодом вона буде такою ж пишною. Та під осінь листки на квітці так і не з"явилися.

Восени різдвяник не переставляють із місця на місце

— Таке буває через неправильний догляд,  — каже Оксана Чернікова, 30 років, консультант столичного виставково-торговельного центру "Квіти України", що на вул. Артема, 49. — Цвісти рослина має при кімнатній температурі +18–20 градусів. Пуансеттія не любить надмірної вологи. Перед тим, як поливати, треба пощупати ґрунт. Він має бути не дуже вологим, але і не пересушеним.

Коли листя опаде, гілочки слід укоротити на половину. Тоді горщик переставляють у сухе прохолодне місце й утримують при температурі +15 градусів, майже не поливаючи. Тоді вона росте у стані спокою, відновлює сили. Щоб пуансеттія зацвіла наступного Різдва, у травні її слід пересадити в кислий ґрунт для кактусів.

Пагінці, які відрізають від старої рослини, можна посадити. Їх ставлять у теплу воду, щоб рослина пустила сік. Висаджують у ґрунт при температурі +22 градуси. Якщо все зроблено правильно, за місяць вона укоріниться. Пересаджувати пуансеттію радять у рукавичках. Коли зрізати стебло, рослина виділяє сік, що подразнює шкіру.

— Пуансеттія не любить протягів і прямого сонячного проміння, — розповідїає Оксана Чернікова. — Улітку її треба притіняти. А на початку осені 14 годин на добу має стояти в повній темряві, щоб не зацвіла раніше. Горщик накривають коробкою чи цупкою тканиною.

Є ще кілька небезпек для пуансеттії. Він надмірної вологи може загнисти коріння, а при температурі, нижчій за 12 градусів, опаде листя. Через пересушене повітря в кімнаті на рослині з"являються шкідники.

Пуансеттію продають у "Квітах України", супермаркетах "Білла", "Велика Кишеня", "Нова лінія" та "Епіцентр" по 20–30 грн. Маленькі зігокактуси з бутонами коштують 25 грн, а більші — до 125.

Зараз ви читаєте новину «На Рідзво листя пуансеттії червоніє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути