понеділок, 28 травня 2018 07:46

На кущі півонії Іто зацвітають 50 квіток

Автор: www.dachnaya-zhizn.ru
  Новий японський сорт півоній Іто  має квітки діаметром понад 20 сантиметрів. Кущі — округлої форми з густим листям. Виростають до 70 сантиметрів
Новий японський сорт півоній Іто має квітки діаметром понад 20 сантиметрів. Кущі — округлої форми з густим листям. Виростають до 70 сантиметрів

— Півонії саджу в квітнику для втіхи. Цвітуть із початку червня два тижні, але мої можуть і два місяці. Це новий японський сорт Іто, на кущі якого бувають до 50 квіток. Кожна діаметром понад 20 сантиметрів. Розпускаються вони неодночасно, — розповідає Любов Кирлась, 41 рік, із міста Бердичів Житомирської області.

Кущі мають округлу форму й густе листя заввишки — 60–70 см. Завдяки міцним стеблам, кущі можна не підв'язувати до опори.

— Щоб рослини були гарні, на зиму надземну частину півоній Іто обрізую під самий корінь. Зверху посипаю торфом для захисту від морозів. Маю вдома з 15 сортів півоній. Намагаюся потроху замінювати на нові. Є Ненсі й Балерина, з пухкими та світло-рожевими квітами. Для контрасту висадила яскраво-червоні півонії Генрі Бокстос.

Навесні перед посадкою для кращого приживання обробляє саджанці стимулятором росту — цирконом або корневіном. Вибирає місце для посадки посеред городу чи квітника. Поблизу не має бути дерев або будинків.

Викопує яму завглибшки та шириною 50 см. Змішує звичайну землю з компостом або перегноєм. Під кожен кущ вносить 200 г гашеного вапна і 300–400 г попелу. Засипає половину землі, ставить півонію та досипає ґрунт доверху.

— Що п'ять років омолоджую кущі. Для цього розділяю їх на кілька час­тин. Не раніше, щоб рослина зміцніла й не пропала від розділення.

Поливати півонію потрібно нечасто, але рясно — по два-три відра під кожен дорослий кущ. Так ґрунт промокне до коренів.

— Підживлювати слід не раніше, ніж на третій рік. Тоді рослини починають активно цвісти. За сезон треба зробити це тричі.

Уперше — напровесні, коли починають рости пагони, слід підживити азотно-калієвим добривом. Навколо куща розсипати 10–15 г азоту і 10–15 г калію без попадання на кущ. Або полити рідким добривом. Розчинити в 10 л води 15 г аміачної селітри. Друге підживлення потрібне в період бутонізації півоній. Змішує 10 г азоту, 12 г калію, 15 г фосфору або 10 г суперфосфату і 5 г калійної солі. Посипає під кущ і поливає водою. Третю підгодівлю роблять за два тижні після цвітіння. Вона стимулює утворення великих бруньок для пишного цвітіння наступного року. Бере 12 г калію, 20 г фосфору й посипає землю біля рослини.

— Не гіршим виходить підживлення з хлібної настоянки. Поливає ним кущ один раз навесні й раз — улітку. Подрібнюю залишки чорного хліба й замочую у відрі. Аби сухарі не спливли, притискаю їх кришкою. У цю суміш можна додати порізану кропиву. Залишити на тиждень, щоб почало бродити.

Зараз ви читаєте новину «На кущі півонії Іто зацвітають 50 квіток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути